Politička kriza u Tunisu produbljuje se nakon atentata na vodećeg lidera opozicije u sredu. Ubistvo antiislamistički nastrojenog Čokrija Belaida bilo je okidač za nasilje na ulicama. Premijer Hamadi Džebali predložio je stvaranje nove tehnokratske vlade, ali to je odbacila njegova islamistička partija Enahda koja je saopštila da je ovaj „nije pitao za mišljenje“.


Kako javlja Bi-Bi-Si, policija je juče suzavcem rasterivala demonstrante u gradu Tunis i u Gafsiju, u centralnom delu države. Demonstranti u Gafsiju okupili su se pred vladom lokalnog guvernera i gađali policiju kamenicama i Molotovljevim koktelima. Advokati i sudije širom Tunisa, prema nekim izveštajima, stupili su u dvodnevni štrajk zbog ubistva Belaida. Prethodno su četiri opozicione grupe, među njima i Narodni front ubijenog Belaida, objavile da se iz protesta povlače iz državnog parlamenta. Vodeći nacionalni sindikat za danas je najavio generalni štrajk.

Ubistvo Belaida vrhunac je dugotrajne krize tokom koje su sekularisti i liberali optuživali islamiste da su prigrabili svu vlast, navodi dopisnik britanskog javnog servisa. Enahda odbacuje tvrdnje da stoji iza atentata i poziva na stvaranje koalicione vlade, a ne tehnokratske, „sastavljene od kompetentnih nepolitičkih građana“ o kojoj je govorio premijer.

Na protestima građani traže ostavku vlade i „novu revoluciju“. U nasilju koje je izbilo pred ministarstvom policije neposredno posle atentata jedan policajac je poginuo. U tunišanskoj štampi mogu se pročitati komentari da će se građani „ujediniti za dobro Tunisa da ispune ciljeve naše uzvišene revolucije“ (Asabah) i da oni koji prave „haos, nasilje i krvoproliće“ imaju jasnu nameru da „proleće (arapsko) izvrnu u sirijsku zimu“ (Al-Vasat).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari