Najnovije istraživanje o integraciji stranaca u Njemačkoj pokazuje da se Turci gotovo i ne integrišu u njemačko društvo, piše minhenski list Zidojče cajtung. „Takozvani gastarbajteri svjesno su sve do sedamdesetih godina dovođeni kao novi donji sloj kako bi radili poslove koji su Nijemcima bili ili opasni ili prljavi. Ti ljudi nisu imali ni završene škole, ni stručne kvalifikacije, neki članovi porodica bili su nepismeni“, navodi se u članku.

Zidojče cajtung podsjeća da do prije nekoliko godina to nije bilo ni poželjno, a u školama se nisu pretjerano uzbuđivali zbog mladih Turaka koji su prekidali školovanje, jer se polazilo od toga da će se ionako uskoro vratiti u domovinu. „Taj mentalitet skorog povratka zadržao se do danas i među nekim Turcima. Nažalost, tako se smanjuje motivacija za školovanje bez koga nema ni posla, ni napretka u društvu“, piše ovaj list.

U tekstu koji prenosi radio Dojče vele ocjenjuje se da je pogrešno porediti useljenike iz Turske sa doseljenicima iz članica EU. „Mnogi useljenici iz Evropske unije su visokoobrazovani, te na taj način po dolasku polaze sa potpuno drugih pozicija. Uspjeh Turaka u integraciji trebalo bi mjeriti sa uspjehom onih koji su im ravni – dakle sa useljenicima iz drugih zemalja koji su bez dovoljnog obrazovanja“, zaključuje Zidojče cajtung.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari