Turgenjev pred Tropmanovom giljotinom 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kroz celu Evropu prostrujala je vest koja je pokrenula pitanje smrtne kazne. To je vest o smrtnoj kazni Tropmanu, kojoj je prisustvovao i čuveni pisac Turgenjev.

Turgenjev pred Tropmanovom giljotinom 2Osuđenik je izvršio jako svirepo ubistvo i to po svemu sudeći iz koristoljublja. Naime, on je ubio osmoro ljudi, piše list Pravda pre 80 godina.

Njegova molba za pomilovanje je odbijena i čekala ga je giljotina na sred trga u Parizu.

Veli broj građana okupio se kako bi prisustvovao ovom javnom pogubljenju. A među njima bio je i čuveni pisac Ivan Turgenjev, koji je u to doba živeo u Parizu.

Na njega je ovo pogubljenje ostavilo jako težak i mučan utisak, o čemu svedoči i njegov osvrt na to u ruskom časopiscu „Vesnik Evrope“, pod naslovom „Pogubljenje Tropmana“.

Nakon toga, Turgenjev je postao protivnik javnih pogubljenja, jer je smatrao da oni nemaju nikakvo dejstvo na masu.

Rekao je da je to rutina, koja izaziva opravdan revolt. I priznao je da je neumesna bila njegova želja da prisustvuje tom pogubljenju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Turgenjev pred Tropmanovom giljotinom 3Avionske bombe pronašle groblje mamuta

Prilikom poslednjih borbi kod Narvika, nedaleko od tog mesta, na vrlo neobičan način otkrivano je jedno groblje mamuta, piše list Vreme pre 80 godina.

Jedna eskadrila nemčakih bombardera letela je nad jednim krševitim krajem, a protivavionska baterija je odmah uzvratila napad.

Tom prilikom oni su bili primorani da se vrate natrag. Da bi se to što lakše izvelo, jedan bombarder bacio je u isti mah nekoliko bombi, koje su pale na isto mesto.

One su jačinom svoje eksplozije napravile veliku i duboku jamu.

Kada su nešto kasnije tuda prolazile norveške trupe primetili su da se nešto nalazi na dnu jame.

Oni su otkrili da su to kosti nekih životinja,  a kasnijim istraživanjem utvrđeno je da se tu nalazi čitavo groblje mamuta.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari