Za razliku od pre desetak godina, kada su novovaroški turistički radnici i hotelijeri zadovoljno trljali dlanovima zbog dobre posete i gotovo maksimalne popunjenosti kapaciteta, 2010. će ostati upamćena po tome što su zlatarski kraj turisti zaobilazili u širokom luku. Tome u prilog govori podatak da su smeštajni kapaciteti lane u proseku bili popunjeni svega dvadesetak odsto, kao i da se u gradsku kasu od boravišne takse prikupilo svega 1,19 miliona dinara.


Tokom prošle godine u privatnom smeštaju i hotelima na Zlataru ostvareno je oko 50 hiljada noćenja, što je znatno manje u odnosu na predhodnih nekoliko godina, podaci su ovdašnjeg Turističko-sportskog centra „Zlatar“. Najviše turista boravilo je u dva ovdašnja najveća objekat – hotelu „Panorama“ i Specijalnoj bolnici „Zlatar“, sa ukupnim kapacitetom od oko 550 kreveta. U njima je u 2010. ostvareno oko 35.000 noćenja.

– Specijalna bolnica je u vreme svoje najveće ekspanzije imala gotovo dva puta više noćenja nego što je lane ostvareno u svim turističkim objektima u novovaroškom kraju. Prvo je početkom prošle godine sve počelo nizbrdo zbog epidemije gripa, potom sledi ekonomska kriza, a epilog je da se kapaciteti pune tek na izmaku letnje turističke sezone. Planina Zlatar podelila je sudbinu turističkih centara u Srbiji koji su takođe prošle godine zabeležili pad u broju gostiju, kaže Đorđe Obućina, direktor novovaroške Turističke organizacije. Prirodne lepote ovoga dela Srbije tako nisu bile dovoljne da privuku turiste iz zemlje i inostranstva. Ipak, ohrabruje podatak da su ovaj kraj pohodili turisti odlučni da u lepotama Uvca i Zlatara uživaju u okviru takozvanog produženog vikenda, a većina njih je svoj odmor provodila na obalama okolnih jezerskih bisera. Reč je uglavnom o mladim bračnim parovima koji su željni dinamičnijeg odmora u prirodi.

– Ovakva kategorija gostiju izrazila je želju da se i ovog leta vrate na odmor u ove krajeve, ali što je interesantno, uglavnom se to odnosi na smeštaj u šatorima. Boravak po nekoliko dana u okvru kamp naselja trenutno je i svetski hit među turistima, što je šansa da i Nova Varoš pronađe svoju šansu u okviru ovog vida turizma – nada se Obućina. Da bi izašli u susret zahtevima gostiju, koje više ne mogu zadovoljiti prirodne lepote i čist vazduh, u TSC „Zlatar“ nameravaju da tokom ove godine prošire delokrug svojih aktivnosti. Tu pre svega misle da se na području opštine moraju urediti i izgraditi pešačke staze, obnoviti turistička signalizacija, a u planu je i izgradnja neophodne infrastrukture bar u jednom od dva planirana kampa u kanjonu Uvačkog i Radoinjskog jezera. Ovu novu ponudu novovaroški turistički poslenici predstavili su tokom prošlog vikenda na beogradskom Sajmu turizma, na kojem su se pojavili u okviru zajedničke ponude regije Zapadna Srbija.

Kakvi će biti efekti, ostaje da se vidi. Dosadašnjim učinkom ne mogu se pohvaliti. Dok na obližnjem Zlatiboru, vrvi kao u košnici, Zlatar i dalje kuti u zapećku i čeka neke bolje dane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari