Čovek koji bankrotira u Velikoj Britaniji može izbeći svoja dugovanja posle samo godinu dana, dok je u Nemačkoj za to potrebno čak sedam godina. Zato se veliki broj Nemaca odlučuje na selidbu. Sve što je potrebno jeste imati dokaze o zaposlenju i stalnoj prijavi boravka i posle godinu dana bićete oslobođeni nagomilanih dugova.

Gradić Kent u oblasti Tanbridž u Velsu i susedni Grinhit postali su Meka za osiromašene Nemce koji pokušavaju da izbegnu strog zakon o bankrotstvu u svojoj domovini, piše list „This is Money“. Kent je sedište nemačke firme Insolvenz Agentur koja svoje usluge naplaćuje u hiljadama evra i to nemačkim državljanima koji su pred bankrotstvom i žele da se presele u Veliku Britaniju kako bi proglasili stečaj pod tamošnjim, neuporedivo blažim zakonom.

Kompanija sarađuje sa nekoliko agencija za prodaju nekretnina u Kentu da bi svojim klijentima, koji su blizu penzije, obezbedila stanove u blizini drugih nemačkih državljana koji su se iz istih ili sličnih razloga doselili u ovu oblast. Nemci koji dolaze u Veliku Britaniju da bi se oslobodili svojih dugovanja kompaniji Insolvenz Agentur plaćaju od 1.000 do 8.000 evra za njene usluge. Mnogi od njih bavili su se različitim, dobro plaćenim poslovima, ali su zbog recesije i rastuće nezaposlenosti, pristali i na daleko jednostavnije i manje plaćena zanimanja, kao što je na primer čišćenje ulica, samo da bi ostali u Britaniji i izbegli velika dugovanja kod kuće.

Od osnivanja 2007, kompanija je pomogla više od 150 nemačkih državljana da se presele u Veliku Britaniju. Čak 85 odsto njih odlučilo je da tu i ostane zbog višeg životnog standarda, rekao je osnivač Insolvenz Agentur Markus Krej. „Za nekoga ko ima recimo 55 godina gotovo je nemoguće da preživi sa minimalnim primanjima do svoje 63. godine kako bi u roku od 7 godina otplatio svoja dugovanja. Ti ljudi bi najverovatnije svakako morali da prodaju svoju kuću i da se presele kako bi otplatili deo dugovanja. Oni se radije odlučuju da ostave sve iza sebe i presele se ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari