Regionalna razvojna agencija Zlatibor nagrađena je „Turističkim cvetom“ za kreiranje i sprovođenje koncepta „Planinski doručak“, koji se služi u desetak hotela u turističkim destinacijama Zlatiborskog okruga. Tu nagradu tradicionalno dodeljuje Turistička organizacija Srbije.


Koncept „Planinski doručak – Zlatibor, Tara, Zlatar“, osmišljen je i sproveden u okviru druge faze projekta „Regionalni lanac vrednosti na području međuopštinske saradnje“. Zahvaljujući njemu, desetak hotela i restorana u Zlatiborskom okrugu u svoju ponudu su uveli užički, zlatiborski, prijepoljski, pribojski i zlatarski „Planinski doručak“, čiji su sastojci zaštićeni žigom garancije kvaliteta. Projekat je sprovela Regionalna razvojna agencija Zlatibor, u saradnji sa Turističkom organizacijom regije Zapadna Srbija, uz finansijsku pomoć USAID-a, a učesnici u projektu bili su lokalne samouprave Čajetina, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš i Užice. Namera je da se žigom kvaliteta, kroz specijalizovanu gastronomsku ponudu, promoviše i brendira turistička destinacija zapadne Srbije. Žigom kvaliteta obuhvaćeni su proizvodi i prerađevine od mesa, mleka, voća, lekovitog bilja, žitarica, meda, ali i rukotvorine i usluge ishrane i smeštaja u ugostiteljskim objektima.

Razvijen je i „Planinski meni“, koji podrazumeva predjelo, glavno jelo i dezert, sa recepturama, kao preporuka za unapređenje gastronomske ponude. Cilj je da se u hotelima, restoranima i seoskim domaćinstvima u jelovnike uvrste tradicionalni proizvodi koji će nositi žig kvaliteta i biti registrovani kod Republičkog zavoda za intelektualnu svojinu.

Nagrada „Taratursu“

Osim priznanja RRA „Zlatibor“, među dobitnicima „Turističkog cveta“ iz užičkog kraja je i agencija „Taraturs“ iz Bajine Bašte. Ta nagrada se dodeljuje u nekoliko kategorija i to za poboljšanje kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari