Osim Mašinskog fakulteta, Pljevlja bi od naredne školske godine mogla da dobiju turistički i fakultet za energetiku, koji bi bio otvoren u saradnji sa Univerzitetom iz Maribora.

U saopštenju iz kabineta predsjednika opštine Pljevlja Filipa Vukovića navodi se da akademski centar u Pljevljima čini nove korake u osmišljavanju i realizaciji obrazovnih programa u raznim oblastima i da je u tom cilju nedavno potpisan memorandum o saradnji sa Hotelsko edukativnim centrom, što bi trebalo da bude začetak visokoškolske ustanove u kojoj će biti obrazovan kadar za ugostiteljstvo i turizam.

– Nakon što je prošle godine uspješno startovao Mašinski fakultet, već se čine pripreme za obezbjeđenje uslova za edukaciju i obrazovanje kadra ugostiteljsko-turističke struke. Prije nekoliko dana u Miločeru je potpisan Memorandum o saradnji između Hotelsko-edukativnog centra – DOO „Mitrović Co“ i Opštine Pljevlja, što je prethodnica otvaranje hotelsko-turističkog fakulteta u tom gradu“, piše u saopštenju Vukovićevog kabineta. Memorandum su potpisali predsjednik Opštine dr Filip Vuković i direktor DOO „Mitrović Co“ HEC Anita Mitrović. Prema Memorandumu, Hotelsko-edukativni centar obezbijediće licencirani program obuke i njegovu dosljednu realizaciju u skladu sa važećim obrazovnim programom. Ovaj centar angažovaće nastavno osoblje, a obezbijediće i potrebnu saglasnost od Ministarstva prosvjete i nauke, dok će opština Pljevlja obezbijediti nastavni i proizvodno-uslužni prostor za teorijsku i praktičnu obuku. „Opština će, takođe, obezbijediti ekskluzivnost u promovisanju i izvođenju programa za turističko-hotelijerska zanimanja. Time će se stvoriti uslovi za osnivanja hotelijersko-turističkog fakulteta u Pljevljima“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari