Prva od šest javnih debata, koja će se održavati narednih mesec i po dana u Kosjeriću, kroz realizaciju projekta nevladine organizacije K – town group „Srbija u Evropskoj uniji – šta ja imam od toga, a šta moj Kosjerić“, počinje 11. aprila temom o turizmu.
– Javna debata okupiće uglavnom ljude koji se bave turizmom, u okviru koje će se diskutovati o problemima i mogućim rešenjima saradnje sa EU.

Prva od šest javnih debata, koja će se održavati narednih mesec i po dana u Kosjeriću, kroz realizaciju projekta nevladine organizacije K – town group „Srbija u Evropskoj uniji – šta ja imam od toga, a šta moj Kosjerić“, počinje 11. aprila temom o turizmu.
– Javna debata okupiće uglavnom ljude koji se bave turizmom, u okviru koje će se diskutovati o problemima i mogućim rešenjima saradnje sa EU. Učesnici će govoriti, između ostalog i o turizmu kao biznisu i ekonomskim trendovima, kako u EU, tako i u Kosjeriću – kaže za Danas koordinatorka projekta Anabela Jevtović.

Promocija ljudskih i političkih prava i sloboda

Nevladina organizacija K – town group je udruženje građana iz Kosjerića, čiji je cilj promocija, zaštita i unapređenje ljudskih i političkih prava i sloboda, razvoj ekoloških ljudskih prava, iniciranje i organizovanje različitih vidova kulturnih i umetničkih akcija, edukacija stanovništva kroz tribine, seminare i predavanja iz raznih oblasti života i nauke, podsticanje razvoja institucija civilnog društva i širenje međusobne tolerancije i razumevanja.

Kako kaže Jevtovićeva, u K – town group veruju da bi mladi mogli da odigraju važnu ulogu u oblasti turizma, kao i da prosperiraju kroz implementaciju novih turističkih strategija. Ona objašnjava da je turizam u Kosjeriću oduvek bio glavni potencijal ovog grada, da razgovor o saradnji sa EU može da poboljša razvoj ove oblasti, i dodaje da bi od ove javne debate, pored Turističke organizacije u Kosjeriću i porodica koje se bave turizmom, mogli da izvuku benefit male i velike firme.
Kada je reč o celokupnom projektu, Jevtovićeva ukazuje da će ostale tribine biti posvećene zdravstvenom sistemu, poljoprivredi, mladima, socijalnim pitanjima i obrazovanju.
– Recimo, kroz tribinu o mladima, koja će biti održana 26. aprila, želimo da prikažemo poziciju mladih u Evropskoj uniji i da je uporedimo sa njihovom pozicijom u Kosjeriću, jer mladi čine 20 odsto populacije u našem gradu i njihove probleme i potrebe ne rešava nijedna institucija, osim naše organizacije, koja je organizovala nekoliko akcija za njih. Kroz projekat želimo da ukažemo građanima Kosjerića na moguća rešenja za probleme mladih, nudeći im različite pozitivne primere zemalja članica EU, kao što je rešenje za nezaposlenost mladih – objašnjava koordinatorka projekta Anabela Jevtović.
Ona najavljuje da će na tribini o poljoprivredi, 19. aprila, na kojoj će biti reči, između ostalog o trenutnom stanju u proizvodnji voća i pozitivnim primerima iz EU, govoriti novinar poljoprivredne emisije „Znanje na poklon“ Zaharije Trnavčević. Osim javnih debata, naglašava Jevtovićeva, nevladina organizacija iz Kosjerića organizovaće 25. aprila rok koncert, a 9. maja na Dan Evrope i DJ žurku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari