Turneja Veselina Markovića u Italiji 1

Veselin Marković nedavno se vratio sa italijanske turneje povodom objavljivanja i velikog odjeka svog romana Mi različiti u Italiji, saopšteno je iz Arhipelaga.

Objavljen na italijanskom jeziku u januaru ove godine u izdanju rimske IK Voland, u prevodu Anite Vuco, Markovićev roman privukao je veliku pažnju italijanskih medija, književnih kritičara i čitalaca.

U proteklih nekoliko meseci objavljeno je desetak izuzetno afirmativnih prikaza romana u najuglednijim italijanskim dnevnim listovima i nedeljnicima.

Najavljen u italijanskim medijima ko jedan od najboljih savremenih srpskih pisaca, Marković je najpre gostovao na književnom festivalu Đalo u Trevizu, a potom je imao književne programe u Padovi i Roveretu.

Na kraju gostovanja u Italiji, Marković je imao susret i razgovor u Veneciji sa studenatima srpske i hrvatske književnosti sa tamošnjeg fakulteta.

Moderatori književnih programa Veselina Markovića u Italiji bili su Serđa Adamo, Aleksandra Ivić, Đorđo Gizi i Marija Bradaš.

Programi su održani u okolnostima pandemije i jednom su zbog nje već odlagani, ali su bili posećeni i obeleženi živim i zanimljivim razgovorima.

Pored susreta razgovora sa čitaocima, Marković je dao i nekoliko intervjua za italijanske listove i časopise.

Italijansko izdanje Markovićevog romana Mi različiti objavljeno je u najprestižnijoj ediciji Volanda u kojoj su u novije vreme objavljene i knjige Marine Cvetajeve, Gajta Gazdanova, Mihaila Šiškina, Zahara Prilepina, Vitomila Zupana ili Georgija Gospodinova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari