Ambasada Turske u Srbiji učestvovaće u izgradnji Spomen-kuće na brdu Čegar kod Niša posvećenoj Čegarskoj bici (1809) koja važi za jednu od najznačajnijih u Prvom srpskom ustanku protiv Turaka i najtragičnijih u istoriji Srbije, potvrđeno je Danasu.

– Izgradnja Spomen-kuće trebalo bi da započne krajem ove ili početkom sledeće godine, odmah po dobijanju saglasnosti ministarstava kulture i životne sredine. Na inicijativu naše opštine, izgradnju će finansirati grad Niš, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, ali i ambasada Turske. Istorija jeste izuzetno važna, ali mi moramo da budemo okrenuti budućnosti, vodimo politiku pomirenja i gradimo nove mostove u kulturi, politici i ekonomiji. Uostalom, činjenica je da su u bici na Čegru osim srpskih izginuli i turski vojnici – rekao je juče za naš list Slaviša Dinić, predsednik niške opštine Pantelej, na čijoj teritoriji se nalazi Spomen kompleks Čegar, koji za sada ima samo Spomenik vojvodi Stevanu Sinđeliću i izginulim srpskim vojnicima.

Dinić je istakao da bi „zajednička“ Spomen kuća trebalo da bude završena do 31. maja sledeće godine, kada će se obeležiti 202. godišnjica Čegarske bitke. Učešće Turske dogovarano je pre dva meseca, kada je delegacija opštine Pantelej posetila ambasadu te zemlje, kao i početkom ovog meseca, kada je turski ambasador Ahmet Suha Umar posetio Niš. Kao prvi turski ambasador koji je posetio Čegar, i klanjajući se senima poginulih u Čegarskoj bici, Umar je kazao da su „Srbi i Turci više od 500 godina živeli zajedno“ i da je „srećan što to činimo opet“.

– Čuo sam da ima nekih protivljenja ideji da mi učestvujemo u izgradnji, ali mislim da to pomaže našem prijateljstvu i promociji zajedničke kulture i istorije – rekao je on. Ovakvoj ideji prethodno se suprotstavila SRS, ocenjujući da ona predstavlja „nedopustivo prekrajanje istorije“.

U Čegarskoj bici izginulo je svih tri hiljade srpskih vojnika, kao i šest hiljada Turaka, nakon što je vojvoda Stevan Sinđelić, uvidevši da je poraz Srba protiv nadmoćnije turske vojske neminovan, pucao u barutanu i digao brdo Čegar u vazduh. Posle bitke, turski zapovednik Niša Huršid paša naredio je da se „u znak odmazde i zastrašivanja“, od srpskih glava sagradi jedinstven spomenik na svetu, Ćele kula, u koju su uzidane 952 lobanje srpskih vojnika.

Srpsko-turska kuća iz 19. veka

Spomen-kuća na Čegru biće objekat muzejskog tipa, urađen u „moravskom“ stilu, autentičnom za obe kulture, srpsku i tursku, s početka 19. veka. Imaće 170 kvadratnih metara, arkade, veliki trem, salu za prijem i prezentaciju, suvenirnicu i postavku vrednih predmeta vezanih za ovu bitku. Projekat je uradila niška opština Pantelej u saradnji sa niškim Zavodom za zaštitu spomenika, a sa njim su se saglasili turska ambasada i srpsko Ministarstvo za rad. Vrednost radova iznosiće 11, 6 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari