Turska je juče najavila da do daljnjeg odlaže godišnju vojnu vežbu, koja je trebalo da bude održana u jednoj od njenih vazduhoplovnih baza i u kojoj je trebalo da učestvuju i izraelski borbeni avioni. Izraelski mediji preneli su izjavu izraelske armije da je vežba odložena upravo zbog planiranog učešća Izraela, uz komentar da je to znak nastavka napetosti u odnosima Ankare i Jerusalima. Bilo je planirano da se vežba „Anadolijski orao“ održi od 12. do 23. oktobra. Ona je prvi put održana 2001, uz učešće Turske, Izraela i SAD.

Turska, sekularna zemlja, kojom vlada islamski orijentisana partija, dugo je bila najbolji saveznik Izraela u muslimanskom svetu. Međutim, odnosi su naglo zahladneli posle oštrih kritika koje je izrekao turski premijer Redžep Tajip Erdogan, povodom izraelske ofanzive na Pojas Gaze početkom godine. Izvori bliski izraelskom ministarstvu spoljnih poslova obelodanili su da su turski vojni zvaničnici nedavno zahtevali od izraelskih odbrambenih snaga da se Izrael uzdrži od učešća u vežbi. To je bilo iznenađenje za Izrael, a tursko ministarstvo spoljnih poslova navodno je odbilo da do kraja razjasni šta je po sredi.

Zvaničnici izraelske odbrane, međutim, navode da je vežba odložena jer bi Izrael poslao avione koji su po svoj prilici bombardovali ciljeve radikalnog palestinskog pokreta Hamas tokom tronedeljne ofanzive u Gazi. U toj akciji je, prema tvrdnjama palestinskih organizacija za ljudska prava, poginulo više od 1.400 Palestinaca, uglavnom civila. Reagujući na zahtev Turske, Izrael je istakao da je potez neuobičajen i da krši razumevanja o učešću Izraela u vežbama NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari