Privreda u tutinskoj opštini deli sudbinu privrede u Republici. Svoj privredni razvoj, u najvećoj meri, zasnivali smo na proizvodnji nameštaja, građevinarstvu i agro kompleksu, koji sada posluju smanjenim kapacitetima, čekajući stabilizaciju na tržištu. Verujem da će ova tri sektora, u narednom periodu, na tržištu zadržati lidersku poziciju zbog iskustva, proizvodnih kapaciteta i ljudskih resursa.

Računamo i na trgovinu, ugostiteljstvo i druge uslužne delatnosti. Posebno značajan potencijal u opštini Tutin su naši ljudi na privremenom radu u inostranstvu, koji sve vieš svoje znanje i kapital ulažu ovde, kaže Bajram Aljović, načelnik Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj opštine Tutin.

* Na koje potencijale opština Tutin računa u privrednom razvoju?

-Zbog svoje ekološke očuvanosti, namorske visine i fizičko geografskih karakteristika terena, tutinska opština ima određene komparativne prednosti i izuzetne potencijale za proizvodnju zdrave hrane. Ti prirodni potencijali i bogato kulturno-istorijsko nasleđe čine nam dobru polaznu osnovu za razvoj turizma. Imamo i izuzetno dobre potencijale za proizvodnju energije iz obnovljenih izvora na bazi vode, vetra, sunčeve svetlosti i bio mase. Prva smo opština u Republici Srbiji na čijoj teritoriji je kapitalom slovenačkih investitora izgrađen prvi vetrogenerator snage 500 kW za proizvodnju električne energije. Građevinarstvo, proizvodnja nameštaja i zdrave hrane, turizam i obnovljeni izvori energije su naše privredne šanse i prioriteti.

* Koliko pomoći u realizaciji razvojnih planova imate od inostranih donatora i Vlade Srbije?

– Od presudnog značaja za opštinu je da pored sopstvenih budžetskih sredstva, pronađe alternativne izvore finansiranja za realizaciju kapitalnih projekata. U proteklom periodu opština Tutin bila je jedno od najvećih gradilišta u Srbiji. Zahvaljujući donatorskim sredstvima Evropske agencije za rekonstrukciju, USAID, programa PRO i PROGRES, Turske razvojne agencije (TIKA) i sredstvima nadležnih ministarstava Vlade Srbije, realizovano je na desetine značajnih projekata. Nabrojaću samo neke od realizovanih. U obalsti vodosnabdevanja izgrađen je glavni cevovod u dužini od šest kilometara prečnika F400, urađena je kaptaža na glavnom vodovu i završen je građevinsko-srhitektonski deo modernog filterskog postrojenja kapaciteta 90l/s za prečišćavanje vode za piće. Ove godine asfaltirano je 5.195 metara gradskih ulica i 13.400 metara seoskih puteva, urađeno je 2.210 metara kišne i 1.370 metara fekalne kanalizacije. Na seoskom području rekonstruisan je značaj deo nisko naponske mreže, izgrađene su tri nove škole i rekonstruisano više školskih zgrada i u seoskim mesnim centrima izgrađeno je nekoliko zelenih i stočnih pijaca. Zahvaljujući našim i donatorskim sredstvima, Tutin ima moderan gradski trg sa podzemnim garažama, stadion i više terena za male sportove. Da smo u proteklom periodu bili jedno od najvećih gradilišta u Republici, potvrđuju i podaci da su privatni investitori u minulih pet godina izgradili 11.100 kvadratnih metara poslovnog i 37 hiljada kvadrata stambenog prostora. Završen je i moderno opremljen Dom zdravlja, završavamo radove na izgradnji dečijeg vrtića od 325 kvadratnih metara u naselju Velje Polje. Izgrađivali smo i mostove, seoske vodovode i makadamske seoske puteve.

* Kako ocenjujete privatizaciju u Vašoj opštini?

– Privatizacija je ovde završena u potpunosti. Za nekadašnja društvena preduzeća, koja su tavorila i pravila gubitke, danas se može reći da su uspešna. Mrlju na izvršenu privatizaciju baca što jedan broj radnika koji su radili u tim preduzećima nije adekvatno rešio svoj status raznim socijalnim programima nadležnih republičkih institucija i Agencije za privatizaciju. Očekujem da u narednom periodu, u postupcima koji još uvek traju u nadležnim institucijama, biti ti problemi rešeni na odgovarajući način.

* Kakva je situacija u opštini Tutin sa zapošljavanjem?

– Nažalost, višedecenijska izolovanost ovog područja u smislu investiranja u kapitalne projekte, za posledicu ima veliku stopu nezaposlenosti i to u dužem vremenskom periodu. Zaposlenost u opštini Tutin još uvek ne prelazi stopu od 30 odsto od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva.

Građani nam veruju

* Koliko je privatna inicijativa prisutna u opštinskom razvoju?

– Privatna inicijativa je veoma prisutna i naš zadatak je da nastvaimo da stvaramo povoljne uslove za ulaganja u opštinsku privredu. Pravo da nastavimo u tom pravcu daju nam izrada prostornog i generalnog plana, kao i odgovarajućih planova detaljne regulacije, kojim smo generalisali ulaganje privatnog sektora u izgradnju 48.100 kvadratnih metara stambeno-poslovnog prostora, slovenačkog kapitala u izgradnju vetro generatora. izgradnju 6 privatnih benzinskih pumpi i izgradnju više hotelskih objekata. Sve radimo da u opštini Tutin stvorimo dobre uslove za život i poslovanje. Iako deluje neskromno, moram da napomenem da je opština Tutin po jednom istraživanju CeSID-a, od 25 opština južne i jugozapadne Srbije, na prvom mestu po poverenju građana u institucije lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari