Tutinski Centar za azil „u mirovanju“ 1Foto: Opština tutin

Centar za azil u Tutinu, od prošle subote, nema stanara. Direktor te ustanove, Sead Hot, za Danas, je rekao da „centar nije zatvoren, već je stavljen u stanje mirovanja“.

Razlog je smanjen broj azilanata, kažu u ovoj ustanovi.

– Broj korisnika se svakodnevno menjao i, u poslednje vreme, kretao se od 190 do 218 – pojašnjava Hot i dodaje da će vreme, dok je objekat prazan, biti iskorišćeno za renoviranje nekoliko prostorija.

Odluka o „stavljanju u fazu mirovanja“ u Centru je zatekla 39 azilanata iz Burgundije, Maroka, Sirije i Avganistana. Oni su, u subotu, prebačeni u Centar za azil u Sjenici.

Centar u Tutinu prve migrante primio je u januaru 2014. godine i od tada do pre tri dana, kroz njega je prošlo više od 10.00a azilanata.

Nova zgrada, sa više od 2.000 kvadrata, izgrađena je 2018. godine u naselju Velje Polje. Izgradnju su finansirali Internacionalna organizacija migranata (IOM) i Fondacija „Ana i Vlade Divac“.

Među 17 centara za prihvatanje migranata, našli su se Tutin i Sjenica. Centar u Sjenici je i dalje aktivan. Smeštajni kapaciteti su mu 250 mesta, gde trenutno boravi 75 onih koji čekaju da nastave putovanje prema zemljama Evropske unije.

Prema podacima UNHCR u Srbiji, broj migranata u centrima naglo je počeo da se smanjuje od novembra prošle godine, kada ih je bilo 6 hiljada, a u poslednjih desetak dana 2.700.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari