Zbog maltretiranja koje je doživeo na graničnom prelazu Vajthaus između Češke i Nemačke i kašnjenja u isporuci robe koju je prevozio kamionom iz Srbije Ivan Matijević iz sela Bogdanica kod Gornjeg Milanovca i njegov poslodavac iz Štutgarta najavili su tužbu protiv nemačke pogranične policije.

Zbog maltretiranja koje je doživeo na graničnom prelazu Vajthaus između Češke i Nemačke i kašnjenja u isporuci robe koju je prevozio kamionom iz Srbije Ivan Matijević iz sela Bogdanica kod Gornjeg Milanovca i njegov poslodavac iz Štutgarta najavili su tužbu protiv nemačke pogranične policije.
Matijevića, koji je kamionom u Češku prevozio filtere za ulje proizvedene u firmi FRAD, a za naručioca iz Diseldorfa rakiju „Žuta osa“, na graničnom prelazu između Češke i Nemačke, nemačka pogranična policija je zadržala više od dvadeset sati osporavajući validnost dokumenata koje je posedovao.
– Filtere sam istovario u Pragu, i krenuo za Diseldorf gde je trebalo da istovarim rakiju. Prilikom izlaska iz Češke tokom granične kontrole nije bilo nikakvih problema. Policajci na nemačkoj strani su mi uz pasoš, tražili tahografsku traku iz kamiona, pa zatim ličnu kartu i međunarodnu vozačku dozvolu, i na kraju srpsku vozačku dozvolu. Naložili su mi da parkiram kamion, i da dođem u njihov biro. Samo što sam zakoračio u kancelariju, sedam ili osam policajaca je skočilo na mene, posle čega su me odvezli u policijsku stanicu, gde su fotografisali kao što se to radi sa kriminalcima, uzeli otiske prstiju i oduzeli sve stvari, uzeli otiske svih prstiju, a za to vreme vršen je pretres kamiona, kaže Matijević.
On objašnjava da su ga prvo sumnjičili za šverc rakije, da bi posle provere dokumentacije, tvrdili da nešto nije u redu sa njegovim ličnim dokumentima, ali da je prevodilac doveden tek posle osam časova provedenih u policijskoj stanici.
– Jedan policajac je stalno ponavljao Pakistan, misleći valjda da sam Pakistanac, da bi tek posle osam sati doveli jednu ženu iz Hrvatske da prevodi. Iako sam razumeo šta me pitaju, nisam znao da im objasnim. Prevodioca su pitali gde je Čačak, jer je tu kamion registrovan, a gde je Gornji Milanovac, jer na mojim dokumentima piše da živim u Bogdanici, na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Interesovali su se da li su to mesta blizu albanske granice, posle čega su me sproveli u stanicu pogranične policije na češkoj strani, priča Matijević.
Za razliku od nemačkih kolega, Česi su prema Ivanu bili daleko ljubaziji posle čega je u prilično kratkom roku izvršena provera njegovih dokumenata posredstvom ambasade Srbije i gornjomilanovačke policije, čime je konačno utvrđeno da se ne radi o ilegalnom imigrantu iz Pakistana, kako je to sumnjala nemačka pogranična policija.
– Česi su me posle provere vratili na nemačku stranu ali policajci koji su me uhapsili nisu želeli da priznaju grešku, da bih bio pušten tek kada se pojavio njihov pretpostavljeni koji – mi se izvinio.
Ivan je, pre nego što su mu nemački policajci oduzeli dokumenta i lične stvari uspeo da pošalje poruku preko mobilnog telefona porodici u Bogdanicu i poslodavcu u Štutgart i da ih obavesti o onome što mu se dogodilo. Uprkos činjenici da su mu pripadnici nemačke pogranične policije savetovali da ne podnosi tužbu, jer mu se može dogoditi da se nađe na crnoj listi prilikom dobijanja i produžavanja vize, Matijević tvrdi da će bez obzira na sve podneti tužbu, a isto najavljuje i njegov nemački poslodavac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari