Pri kraju svog trogodišnjeg službovanja u Sarajevu, zamenik američke ambasadorke Nikolas Hil je na svom blogu objavio neku vrstu oproštajne poruke ključnim etničkim političkim strankama u BiH pozivajući ih da ostave po strani etnička pitanja i posvete se hitnom rešavanju ekonomskih problema. Kao ključne političke stranke Hil sam navodi Stranku demokratske akcije lidera Bakira Izetbegovića, Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH lidera Dragana Čovića i Savez nezavisnih socijademokrata lidera Milorada Dodika.


S obzirom na aktuelne tenzije oko Nasera Orića i referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH kojim preti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, onaj deo poruke Hila koji se odnosi na stanje bosansko-hercegovačkog pravosuđa i njegovu nezavisnost od političkih i etničkih uticaja je posebno zanimljiv. Apsolutno sve primedbe koje iznosi na račun Stranke demokratske akcije Hil započinje sa „Bilo istina ili ne“, „Možda preterujem“, „Da li je opravdano ili ne“, „Bilo to istina ii ne“, pa kaže da posmatrači, od kojih su mnogi Bošnjaci, tvrde da je „SDA trenutno pod kontrolom stare garde koja želi promovisati uskogrudniju, tvrdolinijašku agendu“.

„Da li je to opravdano ili ne, da li je to rezultat besmislene političke manipulacije, oni koji nisu Bošnjaci postaju nervozni kada govore o budućnosti u državi u kojoj su u manjini… Uzimo u obzir besmislena prepucavanja koja su usledila nakon hapšenja Nasera Orića u Švajcarskoj. Orić je izručen BiH i treba da bude procesuiran u potpunosti u skladu sa zakonom. Da bi trajno učvrstilo reputaciju verodostojne institucije, državno tužilaštvo pod vođstvom glavnog tužioca za kojeg se uveliko smatra da je pod ozbiljnim uticajem bošnjačkih političkih snaga, treba revnosno da radi na detaljnom sagledavanju svih dokaza i njihovom predstavljanju sudu. Ako Orić bude proglašen krivim, ništa ne bi više učvrstilo kredibilitet državnih institucija od njegovog slanja u zatvor. Takođe, ima pritužbi da u Tužilaštvu radi previše slepih sledbenika SDA. Bilo to istina ili ne, SDA mora voditi računa o percepciji javnosti i raditi na tome da se ona izmeni“.

Stav gospodina Hila o Hrvatskoj demokratskoj zajednici i njenom lideru Draganu Čoviću i SNSD i njenom lideru Miloradu Dodiku je, međutim, bez svakih ograda. Dakle, kategoričan.

Hil tvrdi da „u poređenju sa brojem Hrvata, oni imaju ogroman politički uticaj“. A njihovom lideru Čoviću zamera što je previše distanciran od ekonomskih reformskih aktivnosti, a jedini ekonomski prioritet kome njegova stranka posvećuje pažnju je „“menovanje stranačkih ljudi u upravne odbore državnih preduzeća“. Sam Hil nam, ne podvlačeći to, objašnjava i otkud ta hrvatska nezainteresovanost za ekonomske promene: „Imaju (Hrvati-prim.R.Ć) i ogromne ekonomske prednosti s obzirom na blizinu profitabilnih primorskih turističkih mesta, pa ipak narativ koji poslednjih godina koristi HDZ je uveliko negativan i rigidan“.

Predsednik Milorad

Glavni političari koji se u blogu pominju nazivaju se „stranački predsednik Izetbegović“, „stranački lider i član Predsedništva Ćović“, ali se ipak legalno izabrani predsednik RS i predsednik SNSD naziva „predsednik Milorad“. Odnosno: „Na reformskom putu zemlje najveća prepreka je trenutno u RS, gde predsednik Milorad već godinama igra ulogu koju je teško shvatiti“. Hil se priseća kako je njegovo poštovanje prema „tada mladom SNSD lideru raslo“, kad god bi na pomen njegovog imena srbijanski moćnik Slobodan Milošević napravio podrugljivu grimasu. “O Dodiku, navodnom ratnom šverceru, pričalo se da se slaže sa svima, a u doba kada su etničke tenzije bile na vrhuncu, on je bio spas i lek. Rečeno mi je da se neki Bošnjaci kunu da im je njegova intervencija spasila živote. Ali, na žalost, švercerski instinkt je prevladao“, kaže Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari