Istraga o jatacima haških optuženika bila je jedna je od glavnih tema jučerašnjeg sastanka glavnog haškog tužioca Serža Bramerca i članova Akcionog tima, kao i operativnih službi. Očekuje se da glavni haški tužilac tokom posete Beogradu sa srpskim zvaničnicima razgovara i o aktuelnim sudskim postupcima, odnosno o pristupu dokumentaciji i arhivama, kao i omogućavanju svedocima da svedoče u Hagu.


Bramerc je više puta uoči posete istakao da će glavna tema biti istraga o tome kako su pojedini haški optuženici, kao što su Goran Hadžić i Ratko Mladić, uspevali toliko dugo da izbegnu lociranje, hapšenje i izručivanje Hagu.

Inače, ovo je prva poseta Bramerca Beogradu nakon hapšenja poslednjih haških optuženika – Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Mladić je uhapšen 26. maja kod Zrenjanina, a Hadžić 20. jula na Fruškoj gori i obojica su izručena Haškom tribunalu.

Glavni tužilac Haškog tribunala sastaće se danas sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasimom Ljajićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Inače, Bramerc će u novembru podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije s Tribunalom. Očekuje se da Bramerc pre podnošenja izveštaj ponovo dođe u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari