Tužilac Stefanović: Optužnica za Banjsku nije od značaja za Srbiju 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović smatra da, sa stanovišta pravnog poretka Republike Srbije, optužnica Specijalnog tužilaštva u Prištini protiv Milana Radoičića i drugih nema nikakav značaj.

Stefanović je za RTS podsetio da je teritorijalni integritet Srbije u sastavu s Kosovom garantovan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) i istakao da institucije u Prištini nemaju nikakvu nadležnost za vođenje bilo kakvih postupaka, pa ni krivičnih.

On je ukazao da se protiv Radoičića vodi istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog sumnje da je zajedno sa više NN lica izvršio tri krivična dela – „udruživanje radi vršenja krivičnih dela“, „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija“ i „teška dela protiv opšte sigurnosti“.

„U okviru istrage Više javno tužilaštvo u Beogradu se preko Ministarstva pravde obratilo Euleksu i zatražilo da mu se dostavi kompletna dokumentacija koja se tiče kritičnog događaja od 24. septembra 2023. u mestu Banjska“, napomenuo je glavni tužilac.

Naglasio da dokumentacija do danas nije dostavljena tužilaštvu, niti je stigao bilo kakav odgovor od Euleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari