U završnoj reči u procesu takozvanoj ästečajnoj mafiji“ zamenik tužioca za organizovani kriminal predložio je Specijalnom sudu da za okrivljene Gorana Kljajevića, Nemanju Jolovića i Slobodana Radulovića, utvrdi jedinstvenu kaznu za više počinjenih dela, u trajanju od najmanje 12 godina. Prema rečima tužioca Željka Jočića, oni su počinili četiri dela za koje je zaprećena kazna pet godina, i jedno za koje je tri godine.


U slučaju Sekule Pijevičevića, kao i Delinke Đuđrević, tužilac je naveo takođe da je reč o više dela koja se kažnjavaju sa po tri i pet godina, dok je za Milinka Brašnjevića predložio kaznu ne kraću od šest godina. Precizan zahtev o dužini kazne tužilac je izneo samo u slučaju Miljka Živojinovića (sina poznatog glumca Velimira Živojinovića) navevši da predlaže kaznu ne manju od 10 godina. Jedino u slučaju Anđelka Bitevića, inače poznatog po aferi äzozovača“, odnosno po prodaji otrovne rakije, tužilac je naveo i konkretni novčani iznos koji treba da plati na ime odštete ľ 10 miliona dinara, a predložena kazna je šest godina. Svih 34 optuženih, po predlogu tužioca, trebalo bi da zbog sticanja protivpravne imovinske koristi potpadnu pod oduzimanje predmeta koje su tako stekli. Ako to nije moguće, dodao je tužilac, trebalo bi ili da isplate njihovu vrednost, ili da im imovina bude zaplenjena. Tužilac je takođe predložio i da se glavnim optuženima do pravosnažnosti presude odredi pritvor zbog opasnosti od uznemiravanja javnosti.

Od javnosti poznatih imena iz ovog procesa u kome je optužnica podignuta 2006. zbog namernog stavljanja preduzeća u stečaj, gde je prvooptuženi Kljajević, bivši predsednik Trgovinskog suda, za advokata Đorđa Antelja, predložena je kazna od dve godine. Za Jasminu Kojić Pavlović zatraženo je ne manje od osam godina, kao i za Jelicu Živković. Odbrana optuženih zatražila je odlaganje iznošenja završnih reči, a suđenje pred većem sudije Dušana Vojnovića, trebalo bi da se nastavi 4. marta.

Odštetni zahtevi

Pravni zastupnici oštećenih firmi juče su saopštili i odštetne zahteve ľ u ime Poštanske štedionice zatraženo je oko 912 miliona dinara, C marketa milijardu i sedamdeset dinara, dok predstavnik Rada nije naveo cifru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari