Tužilaštvo formiralo predmet o radu REM-a; Olivera Zekić: Radila sam savesno i po zakonu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Tužilaštvo za organizovani kriminal formiralo je predmet o radu REM-a, a predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić kaže za Danas da ni najmenje nije zabrinuta zbog toga, poručujući da će nadležni organi raditi svoj posao.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) predao je Izvestaj o radu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Republičkom javnom tužilaštvu, to tužilaštvo je prosledilo Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal, koje je danas formiralo predmet o slučaju REM-a.

Zekić navodi da ni najmanje nije zabrinuta zbog izveštaja Zorana Gavrilovića, koji je ispred BIRODI-ja predao dokumentaciju tužilaštvu.

– Odavno sam prestala da komentarišem gluposti Zorana Gavrilovića, tako da neću ni ovu. Nek nadležni organi rade svoj posao – poručila je Zekić, ističući da ni najmanje nije zabrinuta zbog aktuelnog postupka, te da je „vrlo savesno i po zakonu“ radila svoj posao.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal obavestilo je BIRODI da je imenovan javni tužilac, koji je počeo da postupa u tom predmetu.

„BIRODI će svoj izveštaj dopuniti kako novim dokazima koji ukazuju na kršenje zakona od strane REM-a, kao i kršenje sopstvenog kodeksa. Takođe, predložićemo da se saslušaju bivši članovi Saveta REM-a, Slobodan Cvejić i Judita Popović, ali i stručnjaci u oblastima za koje je REM nadležan“, naveli su iz BIRODI-ja.

Doskorašnja članica Saveta REM-a, koja je dala ostavku na tu funkciju, Judita Popović, nije želela da se detaljnije izjasni o sudskom postupku, ističući da će vreme pokazati u kom pravcu će ići slučaj.

– Sve je ovo još u fazi „formiranja predmeta“ zato bi trebalo da malo sačekamo sledeće korake tužilaštva i vidimo u kom pravcu će slučaj ići, ka razrešenju ili zataškavanju – ukazala je Popović.

Na pitanje u kom će pravcu slučaj ići, naša sagovornica kaže da nam iskustvo ne daje puno nade u pravdu.

Profesor Slobodan Cvejić, bivši član Saveta REM-a i potpredsednik pokreta Srbija Centar, kaže za Danas da, uzimajući u obzir trenutne političke okolnosti u Srbiji, nije iznenađujuće da je Tužilaštvo za organizovani kriminal otvorilo „slučaj REM“.

– Ovaj potez koji nema nikakvu realnu posledicu i pravnu težinu može da skine deo pritiska javnosti sa poslušničkog REM-a. A do pokretanja postupka verovatno neće doći, kao ni u više ranijih situacija vezanih za prijave protiv organizovanog kriminala. Potpuno drugo pitanje je da li ima osnove da se REM-u, Savetu REM-a ili nekom iz te ustanove pojedinačno sudi za učešće u organizovanom zločinu i to je na tužilaštvu i sudu da procene – navodi Cvejić.

On dodaje da ukoliko se ipak to desi, da će se odazvati pozivu suda da svedoči, ukoliko pravosudni organi poslušaju predlog BIRODI-ja i pozovu ga za svedoka.

– Moj rad u REM-u je bio potpuno transparentan, a podržavam i rad nezavisnog pravosuđa, kakav god ishod to donelo – ističe Cvejić.

BIRODI je svoj Izveštaj o radu REM-a dostavio i Agenciji za sprečavanje korupcije uz zahtev da se izvrši analiza postojećeg plana integriteta REM, odnosno nalazi do kojih su došli uzmu u razmatranje u novom ciklusu izrade plana integriteta REM-a.

„Čitava inicijativa ima za cilj da unapredi integritet rada REM-a kao vrhovne medijske vlasti, a sankcionisanje nepostupanja REM-a u skladu za zakonom je prvi korak u procesu njegove institucionalne i kadrovske reforme, koja se ne završava samo smenama u Savetu REM-a i sankcionisanjem svih onih za koje se utvrdi da su kršili zakone, pravilnike i kodekse u svom radu“, piše u saopštenju BIRODI-ja.

Izvršni direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović kaže za Danas da se, kada mu je RTJ posle sedam godina poslao informaciju da je njihov Izvestaj prosleđen Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal, obradovao i da mu je to vratilo veru da imamo državu, odnosno da ono što BIRODI radi, a što koriste međunarodne institicije, da su počele da koriste i institucije države Srbije.

– Juče sam imao prijatan razgovor sa osobom iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, koja mi je dodatno dala uverenje da ovde postoji država, odnosno da će nadležno tužilaštvo zakonito i profesionalno postupati. Naravno, nasleđe i nepsotupanja tužilaštva pale lampisu sumnje. Na nama je da uradimo sve što je do nas da tužilastvu promognemo svojim aktuelnim i budućim dokazuma i (ne)radu REM-a – navodi Gavrilović.

Prema njegovim rečima, cilj im je da kroz ovaj proces pomognu REM-u da vrati svoj integritet kao vrhovne vlasti u oblasti elektronskih medija, a što za poslediucu treba da ima to da građani Srbije dobiju potpuno, blagovremeno i istinito informisanje.

On dodaje da ovaj proces neće uspeti ako se samo BIRODI angažuje.

– Ovo nije „privatni projekat“ BIRODI-ja, kojeg volonterski radimo. Ovo je inicijativa čiji akteri treba da budu svi onih koji mogu da pokažu ono što mi tvrdimo, a to je da REM od 2014. radi u nezakonitom stanju, da svojim nepostupanjem i nesankcionisanjem uskraćuje ustavno pravno na informisanje građana, da imamo previše TV sa nacionalnim pokrivanjem koje ne mogu da finansijski opstanu i da usled toga zavise od partijske milostinje iz javnih budžeta – zaključuje Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari