Glavni tužilac Južne Afrike izjavio je juče da postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice za korupciju protiv Jakoba Zume, novog izabranog lidera partije Afrički Nacionalni Kongres (ACN). Mokotedi Mpše je rekao da će tužioci uskoro objaviti naredni korak u istrazi o navodima da je Zuma prihvatio mito od četiri miliona randa, ili gotovo 600.

Glavni tužilac Južne Afrike izjavio je juče da postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice za korupciju protiv Jakoba Zume, novog izabranog lidera partije Afrički Nacionalni Kongres (ACN). Mokotedi Mpše je rekao da će tužioci uskoro objaviti naredni korak u istrazi o navodima da je Zuma prihvatio mito od četiri miliona randa, ili gotovo 600.000 američkih dolara od francuske oružane kompanije Tint kako bi zaustavio istragu o multimilijarderskim oružanim dogovorima.
Zuma, čija je politička karijera preživela i seksualne i korupcijske skandale, pobedio je predsednika Taba Mbekija za lidera ACN. Takođe, Zumini lojalisti osvojili su sva vodeća mesta u partiji. Južnoafrički institut za rasne odnose nedavno je objavio studiju koja pokazuje apsolutno siromaštvo u Južnoj Africi koje je udvostručeno od kada je ACN preuzela vlast 1994. Više od 25 miliona stanovnika žive ispod granice siromaštva, u zemlji je visoka stopa nezaposlenosti, stopa kriminala i siromaštva porasla je sa 27 na 40 odsto, povećan je broj obolelih od aidsa, a visoka je stopa silovanja i ubistava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari