Tužilaštvo ponovo ćuti: Mesec dana nakon prekida štrajka glađu Andrej Obradović nema informacije o svom slučaju 1Foto: Nađa Vukajlović

Nakon šest dana štrajka glađu, Andrej Obradović je pozvan na razgovor sa tužiteljkom u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. Obradović je očekivao pozitivan epilog nakon odlaska u tužilaštvo, ali danas, mesec dana kasnije, nema nikakve informacije o svom slučaju, a  rečeno mu je da je većina postupaka zatvorena.

– 17. maja sam otišao do tužilaštva da potražim informacije, jer me od štrajka gladju niko nije kontaktirao povodom bilo čega. Informacije koje sam dobio su krajnje skandalozne, na pisarnici mi je rečeno da je većina postupaka zatvorena, na upit koji su to postupci odgovor je bio „ja sam samo administratvni radnik i ne mogu da vam kažem“. Jedine informacije koje sam dobio jeste da je zahtev za disciplinski postupak protiv PR Prvog OJT Branke Gajić prosleđen na nadležnost Višem tužilaštvu na odsek za suzbijanje korupcije i kriminala, navodi Obradović.

Zahtevao je pismenu potvrdu o svemu tome, da bi nakon kraće rasprave o njegovim pravima bio upućen na tužiteljku Tatjanu Mihailović.

Kako kaže, Mihailović je prema njemu bila jako drska i uskraćivala ga je informacija, a takođe mu je zapretila pozivanjem policije i hapšenjem, zbog navodnog uznemiravanja i jer traži „previše informacija“.

– Tužiteljka Tatjana Mihailović kaže da se ne vodi nijedan postupak u moje ime a pogotovo ne disciplinski postupak protiv Branke Gajić. U sredu 21. maja predajemo 16 postupaka u moje ime, 16 u ime cimerke i 16 u ime neformalne grupe građana „Omladinski pokret slobode“, navodi Obradović.

Objašnjava da se postupci neće odnositi samo na pripadnike bezbednosnih službi, koji su vršili nasilje, nego i na tužiteljku Maju Stojanović, Tatjanu Mihailović, portparolke Branke Gajić i svih onih koji još uvek učestvuju u „prolongiranju nasilja, institucionalnom nasilju i opstrukciji pravde“.

– Od današnjeg dana odgovornost više nije na pojedincima iz institucija nego na samim institucijama MUP-a i OJT. Odgovornost je od danas takođe i na predstavnicima vlasti i ostalim organima jer OJT očigledno više nije nezavisno i povređuje zakon ovim aktima, ističe Obradović.

On planira da ukljuci i ostatak medija koji bi trebali da ispitaju zašto baš svaki slučaj policijske brutalnosti ide Maji Stojanović i zašto je ona preko 100 slučajeva institucionalnog nasilja oborila, ostavila u fioci ili naterala građane da odustanu.

– Klupko korupcije i kriminala se polako odmotava i sada se pojavljuju i neka nova imena koja ni meni do sada nisu bila poznata. Dok sam štrajkovao glađu i bio u medijima svakodnevno institucije su sporadično radile svoj posao i pokrenule postupke. Onog momenta kada sam utihnuo na tri nedelje oni su takođe odlučili da odu na odmor i nastave sa opstrukcijom pravde zatvarajući pomenute postupke, ne obaveštavanjem i uskraćivanjem informacija, navodi Obradović.

Najavljuje protest u bližoj budućnosti, kao i dalje iznošenje detalja u javnost, poput, kako on kaže, primopredaje opojnih supstanci u MUP-u Novi Beograd, rada u alkoholisanom stanju, alkoholisanje na poslu kao i krađu privatnih predmeta iz stana od strane pripadnika MUP Novi Beograd.

Do trenutka objavljivanja ovog teksta Danas nije uspeo da dobije odgovor od Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Slučaj nasilja zbog kog je Obradović štrajkovao dogodio se 14. februara u Beogradu, kada je policija upala u stan u kojem je živeo sa cimerkom na Karaburmi, nakon dojave da poseduju drogu.

Prema navodima organizacije Da se zna, pripadnici LGBT zajednice, kao i aktivisti koji beleže napade na njih, nisu se do sada sreli sa takvom torturom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari