Još je nejasno da li će tužilaštvo objaviti kompletnu dokumentaciju u vezi pada vojnog helikoptera, i da li će javnost dobiti odgovor na pitanje ko je odgovoran i šta je izazvalo tragediju. Sagovornici Danasa smatraju da ćemo biti uskraćeni za istinu, kao i da je nedopustivo ponašanje Ministarstva odbrane i tužilaštva prema javnosti, odnosno medijima, zbog uskraćivanja informacija.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu juče nisu mogli da nam odgovore na pitanje da li će tužilac zadužen za istražne radnje predstaviti samo tehnički izveštaj o ispravnosti helikoptera ili i prvi izveštaj komisije koja je utvrđivala da li je poštovana propisana procedura, odnosno ima li komandne odgovornosti. Nisu mogli ni da nam preciziraju da li će dokument biti predstavljen danas ili sutra, ali su naglasili da će „javnost dobiti sve odgovore“.

Osim pitanja koja se postavljaju od pada helikoptera 13. marta, da li je letelica bila ispravna i ko je naredio sletanje u Beograd, pojavilo se i novo – koje su bile poslednje reči pilota? Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su to: „Imamo problem. Idemo u penjanje“, dok se u javnosti juče pojavila drugačija izjava: „Ljudi, vidi li ko pistu? Moramo u penjanje.“ Sve ovo, prema rečima naših sagovornika, budi sumnju da ćemo ikada saznati pravu istinu o padu helikoptera.

Bogoljub Milosavljević, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Union, kaže za Danas da je ponašanje Ministarstva odbrane prema javnosti – nedopustivo.

– Adresiranje odgovornosti za obelodanjivanje izveštaja ka tužilaštvu je odlaganje, odnosno izbegavanje da se javnosti saopšti sadržaj izveštaja komisije. To je bila dužnost Ministarstva odbrane. Sve što se događalo nakon nesreće, uključujući i premijerove izjave, govori da vlada nije spremna da obavesti javnost o tako važnom događaju – kaže Milosavljević. On dodaje da ćemo iz predstojećeg predstavljanja izveštaja „saznati nešto“, ali da to neće biti puna istina.

– Bojim se da će ona biti frizirana. Istinu treba saznati i zbog toga da se iste greške ne bi ubuduće ponavljale. Javnost ne očekuje ništa „spektakularno“, to je jedan tužan i tragičan događaj, ali očekuje da dobije punu informaciju – ističe Milosavljević.

Darko Trifunović, profesor Fakulteta bezbednosti, ukazuje da je u ovom slučaju umešana visoka politika i smatra da je i tužilaštvo politički motivisano.

– Istraga nije bila transparentna. Ko je doneo odluku da helikopter leti u onakvim vremenskim uslovima? Da li je, i ako nije, zašto nije, imao adekvatnu opremu za spuštanje po mraku i magli? Delegacija američke FAA (savezne vlasti za avijaciju) obišla je pre nekoliko godina aerodrom „Nikola Tesla“ i utvrđivala mogućnost sletanja pod najtežim vremenskim uslovima. Aerodrom je dobio sertifikat. Onda se postavlja pitanje da li aerodromska oprema korespondira sa opremom u helikopteru – kaže Trifunović za Danas. On dodaje da pilot nije morao ni da vidi pistu, da je imao odgovarajuću opremu.

– Svaka letelica koja se koristi u ekstremnim uslovima mora da ima takvu opremu. U suprotnom, bezbednosna procena, koja je prethodila odluci da helikopter poleti, morala je da bude drugačija. Ovde je reč o komandnoj odgovornosti i zbog toga mislim da punu istinu nećemo ni saznati – smatra Trifunović.

Trifunović: Komandna odgovornost

Darko Trifunović dodaje da ukoliko su poslednje reči pilota zaista bile „ne vidim pistu, moram u penjanje“, to znači da helikopter nije bio dobro opremljen i da je njegov pad izazvan lošom bezbednosnom procenom, odnosno komandnom odgovornošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari