Prvi osnovni sud u Beogradu obustavio je krivični postupak protiv Bosiljke Mladić, supruge haškog optuženika Ratka Mladića, za nedozvoljeno držanje oružja, pošto je on na saslušanju u Beogradu rekao da je oružje njegovo.



Prvo osnovno tužilaštvo odustalo je 8. jula od krivičnog gonjenja Bosiljke Mladić, a sve troškove suđenja snosiće država. Na jučerašnjem suđenju nisu se pojavili ni zamenik tužioca ni okrivljena, a ni odbrana, iako su, kako je navela predsednica sudskog veća Vesna Adamov, svi uredno pozvani.


Predsednica sudskog veća je istakla da je dan pre nego što je tužilaštvo odustalo od gonjenja, zastupnik porodice Mladić, advokat Miloš Šaljić, molio za odlaganje postupka, jer je Bosiljka Mladić dobila odobrenje da poseti supruga u Hagu.

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da je u svom iskazu Bosiljka Mladić izjavila da pronađeno oružje pripada njenom suprugu i da ona nije ni znala da se ono nalazi u kući.

Kako objašnjavaju iz tužilaštva, nakon hapšenja Ratka Mladića, on je saslušan u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i povodom ovog slučaja i tom prilikom rekao da oružje pripada njemu. U saopštenju se dodaje, da je Mladić tada rekao i da je supruzi Bosiljki i njegovoj deci bilo zabranjeno da diraju njegove stvari. „Sagledavajući sve okolnosti, tužilaštvo je donelo odluku o odustajanju od krivičnog gonjenja protiv Bosiljke Mladić“, ističe se u saopštenju tužilaštva.

Bosiljka Mladić se teretila za nedozvoljeno držanje puške i tri pištolja, kao i 60 puščanih metaka i 26 patrona za lovačku pušku. Oružje je pronađeno 4. decembra 2008. u ormanu njenog supruga tokom jednog od pretresa njihove kuće na Banovom brdu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari