U završnoj reči tužilac za organizovani kriminal predložio je juče sudskom veću Specijalnog suda da Luku Bojovića, zbog optužbi za više ubistva i pokušaja ubistva, u odsustvu osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina.

Bojovićevi advokati su, nasuprot tome, zatražili oslobađajuću presudu. Iste kazne tužilaštvo je predložilo i za ostale optužene Vladimira Milisavljevića, Sretka Kalinića i Miloša Simovića.

Bojović i Milisavljević se nalaze u španskom pritvoru zbog optužbi tamošnjih pravosudnih organa i sudi im se u odsustvu.

Tužilaštvo smatra da je dokazalo sve optužbe, dok su branioci Bojovića tvrdili da sud treba njihovog klijenta da oslobodi od optužbi jer nema dokaza za dela za koja se tereti i da je optužnica napisana na osnovu iskaza Sretka Kalinića, „o čijem se kredibilitetu već izjasnio španski sud“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Bojovića i  ostale tereti za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića.

Na početku suđenja u oktobru 2010. godine, Kalinić je priznao krivicu za ubistvo Jeftovića i optužio Bojovića za krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

Bojović je 2014. godine pred španskim pravosudnim organima oslobođen optužbi za ubistvo Milana Jurišića Jureta u Madridu 2009. godine, za koje ga je svojim iskazom optužio Kalinić.

Izjašnjavajući se pred španskim sudom, Bojović i Milisavljević su pak optužili Kalinića za ubistvo Jurišića i druge zločine. Bojovića je španski sud ipak osudio na 18 godina zatvora zbog držanja oružja i falsifikovanja dokumenata. Milisavljević je u Španiji osuđen na ukupno 21 godinu zatvora zbog posedovanja oružja, pripadnosti kriminalnoj grupi, upotrebe falsifikovanih dokumenata i prikrivanja dokaza, jer je prema oceni španskog suda, on morao da zna ko je likvidirao Jurišića pošto je neko vreme po sopstvenom priznanju živeo sa njim.

Hapšenje

Luka Bojović i Vladimir Milisavljević su uhapšeni u Valensiji po srpskoj poternici 9. februara 2012. godine. Španija je prošle godine odobrila njihovo izručenje Srbiji, ali pod uslovom da se najpre okončaju svi krivični postupci koji se protiv njih vode u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari