Tužilaštvo za ratne zločine preuzeće deo predmeta u slučaju okrivljenih za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću, potvrđeno je Danasu. Tužilaštvo će preuzeti deo predmet započet 2006. godine pred nekadašnjim Drugim opštinskim tužilaštvom, kao i deo okrivljenih iz postupka koji se vodi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, među kojima je optuženi Stanko Ristić.

Drugo opštinsko tužilaštvo pokrenulo je tokom 2006. istragu protiv više osoba osumnjičenih za skrivanje Mladića, a među njima je bio i nekadašnji načelnik Vojne bezbednosti Aco Tomić.




Grupi od 10 optuženih za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića juče, iako je bilo zakazano, nije izrečena presuda posle četiri godine trajanja postupka. Objavljivanje presude je odloženo pošto je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu zatražilo izuzeće predsednika Veća, sudije, jednog porotnika i predsednika Prvog osnovnog suda.

Tomo Zorić, portparol tužilaštava, rekao je da je izuzeće zatraženo zbog sumnje u pristrasnost sudije, jer je on pre izricanja presude više puta saopštavao odluku koju će doneti.

Predsedavajući veća, sudija Dejan Garić, obavestio je strane u postupku da mu je zahtev za izuzeće stigao pred početak najavljenog izricanja presude i da je izuzeće njega i drugih zatražila zamenica Prvog javnog tužioca Radmila Jovanović.

Sudija Garić je potom odložio objavljivanje presude dok predsednik Višeg suda u Beogradu ne odluči o zahtevu tužilaštva.

Optuženima se sudi od 2006. ali je suđenje bilo u više navrata prekidano pošto se bivši Drugi opštinski sud dva puta oglašavao nenadležnim za vođenje tog postupka. Takođe, u međuvremenu je umro prvooptuženi Jovan Đogo.

Optuženi

Optuženi su bivši oficiri Vojske Republike Srpske Marko Lugonja i Ratko Vučetić, Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković. Optuženi su i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari