Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je juče od sudskog veća da nametne branioca bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid u BiH, koji se juče nije pojavio na početku suđenja.

Predsedavajući sudija O Gon Kvon, konstatujući da Karadžić nije u sudnici, potom je prekinuo zasedanje, zakazavši za danas novu raspravu na kojoj će, kako je nagovestio, tužioci dati uvodnu reč.

– Zahtevaćemo od Karadžića da bude prisutan – dodao je sudija. Predstavnice udruženja Majke Srebrenice, prisutne na galeriji sudnice, tu odluku su propratile glasnim izlivima nezadovoljstva. Kvon je rekao da je pretresno veće pozvalo optuženog, pismom upućenim 22. oktobra, da preispita svoju odluku, ali da je on to odbio da učini. Pismom, koje je sudija delimično pročitao u sudnici, veće je upozorilo Karadžića da može protumačiti da se on odrekao prava da prisustvuje procesu, te mu nametnuti branioca ako nastavi da opstruiše proces.

Karadžić je 23. oktobra, prema navodima Kvona, odgovorio pismom u kojem je ostao pri stavu da neće učestvovati u suđenju, ako mu ne bude odobreno dodatno vreme za pripremu. Tužiteljka Hildegard Erc – Reclaf ocenila je da Karadžić „blokira suđenje“ time što se nije pojavio u sudnici, zato što proces ne može početi bez njegovog zastupnika. Erc-Reclaf je zatražila stoga da Karadžiću bude nametnut branilac. Ona je rekla da su i pretresno i apelaciono veće Tribunala odbili Karadžićev zahtev da proces bude odložen, posle čega je optuženi uzeo sebi za pravo da sam odlučuje kada će suđenje početi.

Sudija Kvon naznačio je, međutim, da je Karadžić u svom pismu naveo da neće bojkotovati suđenje. Karadžić je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH.

Miliband: Nema bekstva od pravde

Početak suđenja Radovanu Karadžiću pozdraviće mnogi ljudi širom sveta. Hapšenje i predaja Karadžića Hagu posle toliko godina bekstva pokazalo je nameru Vlade Srbije da zatvori jedan odeljak iz prošlosti, naveo je u svom blogu britanski šef diplomatije Dejvid Miliband. „Suđenje će predstavljati važan momenat za istinu i pomirenje, u BiH posebno, ali i u čitavom regionu. Suđenje će, takođe, poslati snažnu globalnu poruku – da će međunarodni sudovi nastaviti da rade i da bekstvo od međunarodne pravde nije moguće“, zaključio je Miliband.

Traži još 10 meseci

Radovan Karadžić ni sutra se neće pojaviti u sudnici, izjavio je Tanjugu član njegovog pravnog tima za odbranu, advokat Goran Petronijević. „Karadžić samo želi da mu se omogući fer suđenje tako što će mu se odobriti još 10 meseci za pripremu odbrane i početak suđenja, i ni u kom pogledu ne želi da opstruiše postupak“, kazao je Petronijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari