U završnoj reči na suđenju Miću Stanišiću i Stojanu Župljaninu u Haškom tribunalu, tužioci su juče tvrdili da su dokazali da su dvojica bivših policijskih zvaničnika Republike Srpske igrali ključnu ulogu u progonu Muslimana i Hrvata 1992. godine.

Ratni ministar unutrašnjih poslova RS Stanišić i načelnik regionalne policije u Banjaluci, Župljanin, optuženi su za ubistva, progon, mučenje i istrebljenje Muslimana i Hrvata u BiH od aprila do decembra 1992. godine.

Tužiteljka Džoana Korner rekla je da je dokazala da su Stanišić i Župljanin bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Muslimana i Hrvata sa velikih delova teritorije BiH, koji bi, po planu, ušli u novu srpsku državu. Optuženi su, naglasila je Kornerova, imali „ključnu ulogu u sprovođenju tog poduhvata“, na čijem su čelu bili Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Dokazni materijal o tome, predstavljen tokom suđenja, tužiteljka je nazvala „nadmoćnim“. Tužilac Aleks Demiriđijan kazao je da je dokazano da je policija pod vođstvom Stanišića i Župljanina učestvovala u nasilnom preuzimanju vlasti u opštinama širom Bosanske krajine i potom u ubijanju, nezakonitom pritvaranju i progonu nad nesrpskim stanovništvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari