"Policijski službenici gube živote dok Vi pasivno posmatrate": Strukovno udruženje policije uputilo otvoreno pismo Ivici Dačiću 1Foto: Aleksandar Latas/ Danas

Strukovno udruženje policije uputilo je otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću zbog duboke zabrinutosti povodom nedavnih tragičnih događaja u kojima je jedan policajac ranjen, a drugi ubijen tokom rutinske kontrole vozila u Loznici.

Pismo prenosimo u celosti:

„Kao predsednik Strukovnog udruženja policije, obraćam Vam se sa dubokom zabrinutošću i ogorčenjem povodom nedavnih tragičnih događaja u kojima su dva policijska službenika ranjena, a jedan je izgubio život obavljajući svoje redovne zadatke. Ovi incidenti su samo poslednji u nizu sličnih događaja koji su se dešavali i tokom Vašeg prethodnog mandata kao ministra unutrašnjih poslova.

Svi smo svesni izazova i opasnosti sa kojima se naše kolege, policijski službenici svakodnevno suočavaju. Zbog toga je od suštinske važnosti da im obezbedite adekvatnu zaštitu i podršku.

Neprihvatljiva je dalja tolerancija i deklarativna osuda sa praznim obećanjanjima.

Policijski službenici gube živote dok Vi pasivno posmatrate.

Pitam Vas direktno: da li ste upoznati sa činjenicom da policija nema adekvatnu i u dovoljnom broju zaštitnu opremu, uključujući pancire, zaštitne prsluke i šlemove? Da li ste svesni da je popunjenost i operativnost policijskih ispostava i stanica na minimumu?

Ovo nije samo pitanje opreme, već i pitanje Vaše odgovornosti kao ministra. Naše kolege rade u izuzetno teškim i opasnim uslovima, često bez adekvatne zaštite i podrške. To je neprihvatljivo i zahteva hitnu intervenciju.

Zahtevamo od Vas da preduzmete hitne i konkretne mere kako bi se povećala bezbednost policijskih službenika. Da li ste spremni da preuzmete odgovornost i konačno učinite nešto konkretno za zaštitu života naših kolega, policijskih službenika? Ili ćete i dalje ostati pasivni posmatrač dok naši službenici gube živote i zdravlje na svojim radnim mestima?

Vaša reakcija na ovu situaciju biće jasna poruka svim policijskim službenicima o tome koliko Vam je zaista stalo do njihovog života i bezbednosti.

Očekujemo od Vas da hitno preduzmete sve neophodne korake kako bi se obezbedila adekvatna zaštitna oprema, povećala popunjenost operativnih stanica i poboljšali uslovi rada za sve policijske službenike.

Verujemo da ćete prepoznati hitnost ove situacije i delovati u najboljem interesu svih naših službenika, jer je Vaša odgovornost jasna, i vreme za odlučne akcije je sada.

Nadam se da ćemo se u budućnosti vidjati na konstruktivnim sastancima a ne na sahranama“, navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari