Privatna lokalna televizija „Pi kanal“ u Pirotu snima prvi „Bukvar akcionarstva“ – TV serijal od dvadeset epizoda u kojima se na popularan način objašnjavaju osnovni berzanski pojmovi. Projekat finansiraju Ministarstvo kulture i ta televizija. Emitovanje serijala se očekuje početkom marta na jednoj nacionalnoj i tridesetak regionalnih i lokalnih televizija, kažu u „Pi kanalu“.

– Berza nije postojala od Drugog svetskog rata, a privatizacija je učinila svoje da gotovo svaki punoletan Srbin postane akcionar. U takvoj situaciji, kao nužnost, nameće se potreba za saznanjem bar osnovnih pojmova iz ove oblasti. Imajući u vidu potrebu edukacije najšire populacije, od dece do penzionera, televizija je najpogodniji medij za to, jer istovremeno se slikom i tonom na jednostavan, efektan, zanimljiv, popularan, zabavan i svima prijemčiv način objašnjavaju i pojmovi koje na drugim medijima nije nimalo lako objasniti – kaže autor serijala, novinar iz Valjeva Slobodan Raković.

Dramaturšku osnovu čini porodica, odnosno tri generacije: deda, penzioner, taze akcionar, sin, berzanski broker i unuk, sedamnaestogodišnjak, brokerov sin. Serijal govori o istorijatu berze u svetu i Srbiji, akcijama, zanimanju broker, njegovoj zaradi, metodama trgovanja na berzanskom i vanberzanskom tržištu…

Uloga brokera, čoveka oko koga se vrti sve i koji daje odgovore na radoznala pitanja svog sina i oca, poverena je Milanu Nakovu, prvaku Narodnog pozorišta Pirot. Dedu igra Aleksandar Živković, doajen pirotskog glumišta, dok gimnazijalac Momir Krstićigra unuka- sina. Serija je snimana u porodičnom ambijentu porodice Živković, ali i u Muzeju Ponišavlja i zgradi SO Pirot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari