Ukrajina između Istoka i Zapada 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 su kriza u Ukrajini (37,04%), korona virus u Srbiji (6,94%) i povratak Novaka Đokovića na teren (5,30%), pokazuju podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“.

Tokom praćenog perioda (21-27. februar 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike svet (25,31%), slede društvo (24,49%), politika (18,37%), sport (17,14%), hronika (11,43%), ekonomija (2,04%), kultura (0,82%) i region (0,40%).

Na prvom mestu protekle sedmice je rubrika svet sa temom kriza u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Ukaz o priznanju Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) i zatražio da ruska Državna Duma ratifikuje te dokumente. Istovremeno je potpisao sporazume o vojnoj saradnji i uzajamnoj pomoći sa obema republikama. Evropska unija je uvela sankcije Rusiji, dok su sa granice Ukrajine i Rusije odjekivale eksplozije. Zatim je Ukrajina uvela vanredno stanje.

Ukrajina između Istoka i Zapada 2

U informativnim emisijama je izveštavano da je Ruski Savet Federacije odobrio slanje ruske vojske na Donbas, na prethodni zahtev predsednika Vladimira Putina, a on je dalje naredio da se snage za odvraćanje, koje uključuju i nuklearno oružje, stave u stanje visoke pripravnosti.

U rubrici društvo, akcenat je i dalje na korona virusu (6,94%), a tokom prethodne sedmice uglavnom su bile aktuelne informacije o opadanju broja zaraženih. Mediji su izveštavali i da je Republici Srbiji Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila proizvodnju vakcina RNK tehnologijom.

Domen politike obeležile su vesti o predsedavanju predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Savetu za nacionalnu bezbednost, tj. da je sa članovima Saveta razmenio informacije o situaciji u regionu i Ukrajini (9,80%).

U rubrici sport dominira tema o povratku Novaka Đokovića na teren (5,71%), do skoro, prvog tenisera sveta. Novak je poražen u četvrtfinalu turnira u Dubaiju od Čeha Jirži Veselog, što je omogućilo ruskom teniseru Danilu Medvedevu da zauzme prvu poziciju na ATP listi.

Vesti o lančanom sudaru na naplatnoj rampi kod Stare Pazove obeležili su rubriku hronike (1,63%), u kom je učestovalo između 30 i 50 vozila.
Kompanija Nestlé obeležila je završetak prve faze izgradnje nove fabrike u beogradskoj opštini Surčin gde će proizvoditi hranu na biljnoj bazi, što je obeležilo ekonomska dešavanja (1,89%).

U rubrici kultura dominantna tema je da je u beogradskoj Kombank dvorani svečano otvoren 50. jubilarni FEST, pod sloganom „Novi hrabri svet“ (0,82%).

Rubriku region je obeležila vest da će Mađarska staviti veto na eventualni predlog uvođenja sankcija srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku (0,41%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari