U zahtevu za proglašenje umrlim, koji je porodica haškog optuženika Ratka Mladića dostavila Prvom osnovnom sudu u Beogradu, od Tužilaštva Haškog tribunala traži se da dostavi dokaze o tome da li je Mladić viđen u proteklih pet godina, rekao je za Danas Miloš Šaljić, advokat porodice Ratka Mladića.

– Oni tvrde da je on živ, pa eto im prilike da to i dokažu – izričit je Šaljić. Kako kaže za naš list, zahtev je napisan na dve strane, a odluka suda o tome da li će Mladića proglasiti mrtvim zavisi od ažurnosti sudije kao i od brzine dostavljanja dokaza od državnih organa.

– Odluka može da bude doneta za tri meseca, a može i za nekoliko godina. Vremensko ograničenje ne postoji. U zahtevu smo tražili da se izvrši uvid u krivične spise protiv Mladićevih jataka, kako bi se utvrdilo kada su ga poslednji put videli, a niko ga nije video u proteklih sedam godina – navodi Šaljić.

Inače, da bi se neka osoba proglasila umrlom, prema Zakonu o vanparničnom postupku, potrebno je da ima najmanje 70 godina i da je niko nije video u poslednjih pet godina.

– To što Mladić ima 68, a ne 70 godina, u ovom slučaju ne znači ništa. Mi smo sudu dostavili medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da je Mladić težak bolesnik koji je 1996. preživeo moždani udar, a nakon toga lečen od niza drugih bolesti, uključujući i kardiovaskularne – ukazuje Šaljić.

Zvaničan podnosilac zahteva je sin haškog optuženika Darko Mladić, a kao momenat smrti predložen je 1. mart 2008. kada je isteklo pet godina od kada je Mladić poslednji put viđen.

Ratko Mladić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da podnošenje predloga da se Mladić proglasi mrtvim neće uticati na potragu za njim.

– Ovaj proces je više medijska priča i neće imati bilo kakve efekte na dalju potragu. To je naša obaveza i u interesu je Srbije da se ona što pre ispuni – naveo je Ljajić.

Vukčević: Nastavljamo potragu

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za Danas da Akcioni tim za potragu za preostalim beguncima – Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, nastavlja sa potragom. „Ne zanima nas šta radi porodica već ispunjenje naše primarne međunarodne i moralne obaveze“, rekao je tužilac Vukčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari