Život zaista piše romane, ali ono što se dogodilo (i događa) Radisavu Ristiću i Radmili Nikolić, suvlasnicima SZR „Guma-plast“ poprima boju tuge i velikog skandala. Za ljude sklone mirnom, običnom životu, priča koja sledi teško je shvatljiva. Nju ne može dokraja da razume ni Radisav Ristić, pa mu je jedino preostalo da se jada i pravdu traži na sudu.

Život zaista piše romane, ali ono što se dogodilo (i događa) Radisavu Ristiću i Radmili Nikolić, suvlasnicima SZR „Guma-plast“ poprima boju tuge i velikog skandala. Za ljude sklone mirnom, običnom životu, priča koja sledi teško je shvatljiva. Nju ne može dokraja da razume ni Radisav Ristić, pa mu je jedino preostalo da se jada i pravdu traži na sudu.
– Pravda je stigla, ali ko će da nadoknadi moje nesane noći – priča nam u svojoj radnji Radisav Ristić, ugledni leskovački zanatlija.
Govori tonom koji ne optužuje, ali rečima ne može da opiše neshvatljivi nemar Elektrodistribucije. Čitamo najnoviju tužbu koju je u ime Radisava Ristića podneo Opštinskom sudu u Leskovcu njegov punomoćnik Aleksandar Cvetanović. Advokat nije precizirao vrednost spora. Naveo je da će biti višemilionska, ali će sve biti mnogo jasnije posle veštačenja i suđenja koje će, zasigurno, trajati bar godinu-dve.

Dvadeset i dva dopisa distribuciji

Radisav Ristić ističe da je leskovačkoj „Elektrodistribuciji“ tokom sudskog sporenja koje je trajalo desetak godina, poslao 22 dopisa, ali ni to nije vredelo da se svar reši „vansudskim putem.“ „Njih nije bilo briga za moju muku, za moju radnju koja postoji 32 godine. Imao sam mušterije širom sveta. Mnogi su se čudili mome umeću, jer sam neke stvari bolje radio od vrhunskih majstora iz inostranstva. I sami su to govorili. Ja ove iz Elektrodistribucije i ne krivim, jer je to manir koji je svugde zavladao“, kaže Ristić.

U periodu od 1996. do 2004. privredno društvo za distribuciju električne energije „Jugoistok“, DOO Niš, ogranak u Leskovcu, u više navrata, tačnije devet puta, neosnovano je isključivao sa električne mreže poslovni objekat Radisava Ristića, ali i njegovu kuću u Ulici cara Lazara 31. Tako je, na primer, radnja „Guma-plast“ u 1996 bila bez struje osam meseci, naredne – jedanaest, 1998 – devet, 1999 – dva meseca, 2000 – pet, 2001- dva meseca, 2002 – četiri, 2003 – mesec dana, a 2004 čak dvanaest meseci.

Bez komentara pojedinačnih slučajeva

O „slučaju Ristić“, Nebojša Stanković, zadužen u leskovačkoj Elektrodistribuciji za odnose sa javnošću ukratko kaže da nije sporno da je Ristićeva radnja više puta isključivana zbog dugovanja, a o drugim detaljima nije želeo da govori, jer se „u principu u Elektrodistribuciji“ ne komentarišu pojedinačni slučajevi.

– Više puta smo intervenisali kod nadležnih u leskovačkoj Elektrodistribuciji, ali vajde nije bilo. Činovnička tvrdoglavost bila je jača od svakog zakonskog paragrafa – kaže Radisav Ristić.
Ristić navodi da redovno plaća sve troškove za isporučenu struju, da nema nikakvih dugovanja, da je čak bio u pretplati skoro deset hiljada kilovatsati, što je i sud utvrdio. On dodaje da trpi ogromnu štetu, jer zbog nerada radnje propada sirovina, beleži i druge gubitke, plaća radnike koji dolaze na posao, ali ne mogu da izvrše zadatak. Ništa nije vredelo, električari su bili nemi kao da su zaliveni voskom.
– U međuvremenu je vođeno više sudskih sporova po tužbama i Elektrodistribucije i mome predlogu. Sve sam sporove dobio, a sigurno ću dobiti i ovaj poslednji – govori mirnim glasom Radisav Ristić, dobitnik više vrednih nagrada za svoj višedecenijski rad.
Po predlogu ovog zanatlije, čija se radnja nalazi u najužoj gradskoj zoni, uskoro započinje novo suđenje. Radisav Ristić ovoga puta traži da mu se nadoknadi 3.645 kilograma propale sirovine, plate za osam radnika i to za ceo „sporni period od 54 meseca s pripadajućim doprinosima“, ali i izgubljena dobit takođe u tom periodu.
– Šteta je zaista ogromna, najmanje 14 miliona, ali će sve biti mnogo preciznije i jasnije kada se uključe veštaci – zaključuje Radisav Ristić, uz čuđenje što ima toliko nemara u jednoj firmi koja bi morala da se stara o zakonitosti i poštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari