Prošle nedelje objavili smo odgovor Gradske opštine Rakovica na apel učesnika skupa Tzv. STAMBENO PITANJE da se prekine okrutno postupanje prema stanarima samačkog hotela Dvadesetprvog maja koji već više od godinu dana, na pragu DRUGE zime za redom žive bez struje i vode.

Opština je u svom odgovoru detaljno opisala aktivnosti koje je tokom proteklih godinu dana preduzela kako bi pomogla da se struja i voda ponovo uključe.


Nije nam cilj da se prepucavamo sa
opštinom, već da se problem što hitnije reši. Zato danas objavljujemo zapisnik sa prvog sastanka predsednika opštine Rakovica sa stanarima samačkog hotela Dvadesetprvog maja, održanog 9. oktobra 2014. godine, u vreme kada je problem tek bio nastao. Od tada, pa do prošlonedeljnog odgovora opštine na apel učesnika skupa Tzv. STAMBENO PITANJE, odgovora koji vrlo nalikuje prošlogodišnjem zapisniku, prošlo je skoro četrnaest meseci koje su stanari, svakog dana i svake noći proveli bez struje i bez vode.

Veoma smo ohrabreni stavom Gradske opštine Rakovica da stečajni upravnik Dvadesetprvog maja, odnosno Agencija za privatizaciju treba da traži rešenje problema i apelujemo na GO Rakovica da sa svojim stavom neposredno upozna Agenciju. Mi smo se zajedno sa ostalim učesnicima skupa Tzv. STAMBENO PITANJE već obratili Agenciji, istovremeno kada i opštini Rakovica. Na to pismo nismo dobili odgovor, zbog čega ga sada objavljujemo, uz napomenu da smo i ovaj apel pisali u uverenju da je dug za struju jednim delom nastao odgovornošću opštine. Zahvaljujemo se GO Rakovica na objašnjenju da odgovornost za dug zapravo snosi Grad Beograd, tako da ćemo se u što kraćem roku obratiti i gradonačelniku Beograda i komandantu Gradskog štaba za vanredne situacije Siniši Malom.

Danilo Ćurčić iz Komiteta pravnika za ljudska prava skreće pažnju da je Nacrtom zakona o stanovanju Vlada propustila da popravi nepreciznosti i protivrečnosti koje je u praksi pokazala primena važećeg Zakona o socijalnom stanovanju. „Stambena podrška“, kako se socijalno stanovanje zove u nacrtu novog zakona, neće popraviti izglede najranjivijih društvenih grupa za adekvatan i siguran krov nad glavom.

Podsećamo vas da svoje prigovore na Nacrt zakona o stanovanju možete poslati Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture do 7. decembra na adresu [email protected]. Našu kritiku celokupnog teksta Nacrta, koju usaglašavamo sa partnerskim organizacijama, objavićemo u narednom broju Biltena.

Sindikat Novinara Srbije istrajava u zaštiti novinara, kao i u zaštiti javnog interesa u oblasti medija. Prepreke im stvara samovolja vlasti, kao i otpor delova esnafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari