Ne želimo pesimistički da gledamo uprkos prognozama sa svih strana i najavama da će ova godina biti teška, zbog toga što smo u proteklih nekoliko godina u Pirotu imali intenzivne investicione cikluse i ne želimo to da prekinemo – kaže za Danas Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot.

On je izrazio nadu da će se u saradnji sa ministarstvima za Nacionalni investicioni plan (NIP), ekonomije i regionalnog razvoja i omladine i sporta i uz sredstva koja su planirana u opštinskom budžetu, omogućiti isti trend investicija kao u proteklim godinama.

– Potpisali smo ugovore sa nemačkom investicionom bankom KfW u oblasti snabdevanja toplotnom energijom i u ovoj godini u toj oblasti očekujemo još veće investicije. Nadamo se da ćemo sa njima vrlo brzo potpisati još jedan ugovor o rešavanju problema vodosnabdevanja. U ovoj godini radiće se monitoring i određivati prioriteti, a u 2010. godini planiraju se investicije u toj oblasti od četiri do pet miliona evra – kazao je Vasić.

On je kao prioritete u ovoj godini naveo nastavak izgradnje regionalne sanitarne deponije koju finansiraju Evropska unija i delom država.

– Rećje o projektu vrednom pet miliona evra. Pored toga u planu je i rekonstrukcija kotlarnice za daljinsko grejanje u naselju Centrala i izgradnja novih toplovoda. Ova investicija vredna je 1,5 do dva miliona evra, a sledi i dalje sređivanje lokalne putne infrastrukture, nastavak izgradnje kanalizacione mreže u selima i izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda za sela koja treba da se priključe na gradsku kanalizaciju, a u planu je i izgradnja novog Žukovskog mosta ili rekonstrukcija mosta Gazela u gradu – kaže Vasić, dodajući da se nada da će u ovoj godini početi i izgradnja zatvorenog plivačkog bazena.

Budžet

Vladan Vasićkaže da je najvažnije da se u ovoj godini stabilno puni opštinski i republički budžet. – Od toga zavisi kojom dinamikom ćemo napredovati i realizovati pojedine investicije i da li ćemo od neke od njih odustati zbog nedostatka para. Ako bude stabilno punjenje budžeta bez nekih većih oscilacija, sve aktivnosti i planove javnih preduzeća ćemo ostvariti – kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari