Sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i Evrope je prioritet američkog predsednika Baraka Obame, jer će pomoći otvaranje novih radnih mesta i napredak na obe strane Atlantika – izjavio je juče u Berlinu američki državni sekretar Džon Keri. On je rekao da bi takav sporazum stvorio „poslove za Nemce, Amerikance i sve Evropljane i pomogao rast evropske ekonomije“.


Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele je posle razgovora sa Kerijem izjavio da bi pregovori o trgovinskom sporazumu mogli početi do leta.

Keri, koji je na prvoj međunarodnoj turneji, govorio je juče mladim Nemcima o svojim avanturama dok je, kao dvanaestogodišnji sin američkog diplomate, živeo u posleratnom, podeljenom Berlinu. Keri je apelovao na njih da, dok rastu, budu verni svojim idealima i vrednostima dok se Evropa bori sa ekonomskom krizom i terorističkim pretnjama.

Govoreći u Gradskoj većnici Berlina, Keri je izgovorio nekoliko rečenica na osrednjem nemačkom, ali na opšte zadovoljstvo svojih slušalaca koje je uveselio pričama iz svog detinjstva u Berlinu 1954. godine, navodi Beta. Izazvao je smeh kada je ispričao kako je tajno vozio bicikl po istočnom delu Berlina, koji je tada bio pod sovjetskom upravom.

– Video sam razlike između istoka i zapada. Primetio sam da ljudi nose tamniju odeću. Bilo je manje automobila. Nisam osetio nikakvu energiju, niti pokret – prisetio se Keri. Ispričao je kako mu je otac, koji je kao diplomata bio na službi u Nemačkoj, oduzeo pasoš jer je prelazio zabranjenu granicu.

Keri je apelovao na Nemce da budu tolerantni i skrenuo pažnju da u Americi „svako ima pravo da bude glup“ dok je tolerancija vrlina za koju je vredno boriti se. U sklopu turneje po Evropi i Bliskom Istoku Keri bi trebalo da poseti devet zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari