Načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić posetio je Kučevo gde je razgovarao sa rukovodstvom ove Zviške opštine i predstavnicima Javnog preduzeća „Srbijašume“ – šumskog gazdinstva „Severni Kučaj’’ o zaštiti šuma od najezde gubara.

Đokić je u razgovoru sa predsednikom Skupštine opštine Dragoslavom Mratićem, zamenikom predsednika opštine Novicom Janoševićem i članom opštinskog veća Ljubišom Vojićem kao i predstavnicima Šumskog gazdinstva „Severni Kučaj’’ iz Kučeva rekao da će Braničevski upravni okrug učiniti sve da se zaštita šuma od gubara sprovede u aprilu mesecu i da će u ovoj akciji učestvovati i Ministarstvo za popljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo Republike Srbije.

– Na prošloj sednici saveta Braničevskog upravnog okruga svi članovi saveta zaključili su jednoglasno da je napad gubara na šumsko bogatstvo izuzetno veliki problem i dogovorili se da organizujemo jedan ovakav sastanak upravo ovde u opštini Kučevo. Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas u opštini Kučevo i da sam video da su ljudi iz opštine preduzeli blagovremeno sve mere da obaveste nadležno Ministarstvo poljoprivrede o problemu koji se može očekivati,a da je to i „Srbijašume’’ gazdinstvo „Severni Kučaj“ koje gazduje ovim šumamma uradilo blagovremeno,-izjavio je Aleksandar Đokić,načelnik Braničevskog upravnog okruga.- Dogovorili smo se o daljim koracima koje trebamo da preduzmemo kako bi delovali blagovremeno i spasili ono što se može spasti,jer su već šume u velikom stepenu ugroženosti od gubara. Svako je dobio svoj zadatak šta treba da radi. Braničevski upravni okrug obratiće se Ministarstvu poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva-Upravi za šume u ime svih opština Braničevskog okruga i opštine Majdanpek jer ovo gazdinstvo pokriva i ovu opštinu u kojoj su šume takođe ugrožene.Nadam se da ćemo naići na razumevanje i da ćemo do kraja aprila,uraditi onaj tretman koji je jedino u ovom trenutku moguć a to je prskanje iz aviona sa ciljem da ćemo sačuvati ovo naše šumsko bogatstvo. Ovde se radi i o državnim šumama,a i o šumama i voćnjacima u privatnom vlasništvu. Mislim,da je ovaj korak izuzetno društveno koristan i da će doneti očekivane rezultate.,dodao je Đokić.

Lokalna samouprava i Šumsko gazdinstvo „Severni Kučaj“ Kučevo već su počeli aktivnosti na uništavanju gubara na ovim prostorima kako bi se sačuvalo ovo šumsko bogatstvo koje nam priroda darovala.

– Zaključak sa današnjeg sastanka je da načelnik Aleksandar Đokić svojim autoritetom i pozicijom pomogne šumskom gazdinstvu ali i privatnim licima vlasnicima šuma kako bi se izašlo na kraj sa napadima gubara. Veoma nam je drago što imamo ovakvu dobru saradnju na načelnikom Braničevskog okruga i što je imao razumevanja za ove naše probleme,koji nisu samo na terititoriji opštine Kučevo,već u Istočnoj Srbiji i na području više opština,odnosno na većem delu šumskog gazdinstva „Severni Kučaj“. Nadamo se da ćemo već sada u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva i Upravom za šume doći do rešenja ovog problema, rekao je zamenik predsednika opštine Kučevo,Novica Janošević.

Najezda gubara prošle godine opustošila je šume istočne Srbije kada su napali više od 175 hiljada hektara, a a najviše su bile pogođene šume hrasta! Gubar je vrsta leptira koja je stalni stanovnik šuma, ali njegove larve mogu naneti veliku štetu različitim vrstama stabala. Ono što još više zabrinjava je indirektna šteta, koja se ogleda u gubitku prirasta šuma, a čije će posledice u narednim godinama biti nemerljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari