U bačkotopolskim srednjim školama u prvom upisnom krugu popunjeno 64 odsto mesta 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Nakon prvog upisnog kruga u tri bačkotopolske srednje škole preostalo je još 150 raspoloživih upisnih mesta, odnosno popunjeno je ukupno 64,28 odsto predviđene kvote na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku.

Ovogodišnja kvota predviđa ukupno 420 mesta u tri srednje škole, odnosno 252 na mađarskom nastavnom jeziku i 168 na srpskom i to 112 u srednjoj tehničkoj školi „Jožef Šinković“, 196 u poljoprivrednoj školi sa domom učenika i 112 u gimnaziji i ekonomskoj školi „Dositej Obradović“.

Kada je reč o smerovima na mađarskom nastavnom jeziku, preostalo je čak 107 slobodnih mesta, dok je za smerove na srpskom taj broj iznosio 43.

Najveća popunjenost se ove upisne godine beleži na tri smera na srpskom jeziku – elektrotehničar računara, gde je od predviđenih 28 preostalo slobodno samo jedno mesto, isto kao i na smeru konobar gde je bilo predviđeno 14 upisnih mesta, dok je za kuvara popunjeno svih 14.

Najviše slobodnih mesta ostalo je u gimnaziji opšteg smera na mađarskom nastavnom jeziku, gde je upisano  devet od predviđenih 19 učenika, kao i na smeru poljoprivredni tehničar takođe na mađarskom jeziku gde je preostalo 18 slobodnih mesta.

U gimnaziji i ekonomskoj školi „Dositej Obradović“ viška mesta ima i na smeru turistički tehničar, i to 14 za nastavu na mađarskom, a osam za nastavu na srpskom jeziku, kao i osam za smer gimnazija opšteg tipa na srpskom nastavnom jeziku.

U poljoprivrednoj školi kvota nije popunjena za poljoprivrednog tehničara na mađarskom jeziku gde ima još 18 od 28 slobodnih mesta, zatim za veterinarskog tehničara na srpskom gde je od 28 popunjeno 16 mesta, smer poljoprivredni tehničar na srpskom nastavnom jeziku od iste kvote ostavio je 13 slobodnih mesta.

U istoj školi je ostalo i devet od 28 mesta na smeru prehrambeno-biološki tehničar na mađarskom jeziku, kao i za smer veterinarski tehničar na mađarskom jeziku gde je od 28 preostalo 12 slobodnih upisnih mesta.

Smerovi konobar i kuvar ove godine su predviđeni samo za srpski nastavni jezik sa po 14 mesta, i dok je za konobara preostalo jedno slobodno mesto, za kuvara ih više nema.

Pekar i rukovaoc poljoprivredne tehnike takođe su imali kvotu od po 14 mesta na mađarskom jeziku, a nakon prvog upisnog kruga ostalo je upražnjeno sedam mesta za buduće pekare i šest za rukovaoce poljoprivredne tehnike.

Srednja tehnička škola „Jožef Šinković“ je ove godine u ponudi imala samo jedan smer na srpskom nastavnom jeziku i to elektrotehničar računara sa kvotom od 28 mesta, od kojih je neupražnjeno ostalo samo jedno.

Isti smer sa istom kvotom na mađarskom jeziku popunio je 17 mesta, dok je na smer mašinskog tehničara motornih vozila upisano 24 od 28 učenika, zatim za dekoratera zidnih površina je popunjeno 11 od 14 mesta, dok su na smeru polagač obloga ostala još četiri slobodnih mesta od predviđenih 14.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari