Sedam osoba, uključujući jednog fotoreportera, povređeno u eksplozijama i pucnjavi na severu Bangkoka, uoči jučerašnjih izbora. Sukob provladinih i pristalica opozicije počeo je pošto se grupa pristalica vlasti kretala ka kancelariji u kojoj su izborni listići.

U eksplozijama i pucnjavi na severu Bangkoka povređeno je najmanje sedam osoba, uključujući jednog američkog fotoreportera. U gradu tinjaju povremeni sukobi provladinih i antivladinih pristalica, izveštavaju svetske agencije iz prestonice Tajlanda.

Prema podacima gradske službi za hitne situacije, povređeno je najmanje šest Tajlanđana, među kojima je i novinar lokalnog dnevnika Dejli njuz, preneo je AP. Američki fotoreporter Džejms Nahtvej ranjen je u nogu, navodi američka novinska agencija. AP izveštava da su ljudi koji su se našli na licu mesta potražili zaklon u obližnjem tržnom centru, kod pešačkog mosta i iza automobila.

Rojters navodi da je jedna osoba ranjena, a da su dve povređene u dve eksplozije na severu Bangkoka. Izveštač britanske agencije navodi da je video da neki demonstranti nose pištolje, a da u prvom trenutku nije jasno da li su povređene pristalice ili protivnici vlade.

AP izveštava da je po podacima gradskih službi za hitno reagovanje u sukobu u četvrti lakši ranjeno najmanje dvoje ljudi. Navodeći da se provladine i antivladine grupe sporadično sukobljavaju vatrenim oružjem, kamenicama i petardama, američka agencija javlja da je sukob počeo pošto je grupa provladinih pristalica marširala ka kancelariji u kojoj su izborni listići, okruženoj demonstrantima.

Vođa opozicije Sutep Taugsuban želi da oslabi moć porodice Šinavatra, optužujući premijerku, koja je 2011. ubedljivo pobedila na izborima, da je samo „marioneta“ u rukama njenog brata Taksina. Inače, Taksina, svrgnutog s vlasti 2006. godine, opozicija proglašava korumpiranim, kao i da je ugrozio krhku tajlandsku demokratiju koristeći novac poreskih obveznika da kupi glasove populističkim nastupom i poklonima siromašnima.

U nedelju je otvoreno 93.000 glasačkih mesta širom Tajlanda, a Izborna komisija napominje da ima ovlašćenja da naloži vojsci i policiji da obezbedi održavanje glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari