Pod motom „iz Brisela u Ligu šampiona“, fudbaleri Partizana, stručni štab najboljeg srpskog tima, brojni članovi uprave neprikosnovenog vladara našeg fudbala u poslednje tri sezone i prijatelji kluba iz Humske otputovali su juče uveče u prestonicu Belgije, gde će Krstajić, S. Ilić, Kleo, Iliev i ostali izabranici trenera Stanojevića sutra sa Anderlehtom voditi drugu, odlučujuću plej-of bitku za mesto u istoriji i duplo veću zaradu od zagarantovanih 3,5 miliona evra od već obezbeđene Lige Evrope.

Kompletni, odlično raspoloženi i ubeđeni da uz mnogo znoja, još više mudrosti i zrnce sreće mogu baš iz dvorišta favorita među 32 najbolje ekipe Starog kontinenta. Baš kao pre sedam godina protiv engleskog Njukasla.

Golman Radiša Ilić nije osetio ukus LŠ, jer je par meseci pre legendarnog slavlja penalima na Sent Džejms parku završio svoj prvi „mandat“ među stativama „parnog valjka“, ali veruje da će već u startnoj povratničkoj sezoni dotaći „zvezde“.

– Nema tu velike priče, idemo u Brisel po pobedu. Imamo aktivan rezultat iz prvog meča, ogromnu želju, kvalitetne pojedince sposobne da jednim potezom reše susret, timski duh, najmanje jednog prekaljenog igrača u svakoj liniji, pozitivnu energiju i pravu taktiku. Ako sve to iskoristimo na pravi način, a budemo dovoljno strpljivi, uporni, pametni i oprezni u poništavanju brojnih vrlina, i dalje favorizovanog, Anderlehta onda verujem da ćemo dobiti najvažniji duel za Partizan još od tog Njukasla. Naši navijači zaslužuju to – optimista je iskusni čuvar mreže, i posle grube greške kod drugog gola Belgijanaca poslednji čovek odbrane crno-belih.

– Bilo, pa prošlo. Ne lupam više glavu zbog tog nesretnog gola, potrebni su mi mir i energija za ono što me čeka u Briselu. Golmanski posao je takav da se sve brzo zaboravlja, i najbolje parade i najveće greške. Ako, bog da, uđemo u Ligu Šampiona niko se više neće sećati 66. minuta beogradske utakmice – jasno je Iliću.

U istom, pozitivnom smeru razmišlja i Milan Smiljanić. Partizanova „devedesetdevetka“ misli da sadašnja generacija može ponoviti uspeh slavnih prethodnika iz 2003. i doneti finansijsku stabilnost klubu, „osuđenom“ na stalnu prodaju najboljih igrača kao jedini pravi izvor prihoda.

– Imamo veliku šansu da napravimo istorijski vredan uspeh i obradujemo naciju, sve koji vole fudbal u Srbiji. Remi na našem stadionu i još više način na koji smo se nosili sa Anderlehtom daju nam pravo da verujemo u plasman u Ligu šampiona. Nisu Belgijanci tako strašni kao što su svi mislili, pa čak i mi. Smatram da imamo kvalitet da ih prođemo. Idemo na sve ili ništa, do pobede – najavljuje zadnji vezni crno-belih, uzet na pozajmicu od španskog Espanjola.

Ceo tim i svi navijači Partizana gledaju u Kordovu Kleversona Klea, a nezadrživi centarfor iz Brazila, strelac na oba meča s Pjunikom i Helsinkijem i na prvoj utakmici sa Anderlehtom, u (uz njega i S. Ilića) ključnu kariku „parnog valjka“ kapitena Mladena Krstajića.

– Dobra je odbrana domaćina, ali nemaju oni igrača klase našeg Krleta. Generalno, ne mislim da su kvalitetom ispred nas. Izjednačeni smo. Respektujemo Anderleht, protiv njih čoveku koncentracija ne sme da popusti nijednog sekunda, ali to ne znači da ćemo se braniti. Naprotiv, idemo da igramo i napadamo ih svih 90 minuta. Svim srcem želimo Ligu šampiona i zato ćemo „izginuti“ da uđemo u nju. Pokušaću opet da im dam gol, a onda ću verovatno „poludeti“ od sreće ako bude odlučujući – iskren je fenomenalni špic, koji je prošlog leta „prebegao“ iz Crvene zvezde.

Anderleht preslišao Lokeren

Srpski prvak odložio je svoj prvenstveni duel sa kulskim Hajdukom, sa 21. avgusta na 4. septembar, dok je šampion Belgije u četvrtom kolu svog nacionalnog prvenstva s 3:0 preslišao ekipu Lokerena. Strelci su bili Amerikanac našeg porekla Klještan, Brazilac Kanu i Marokanac Busufa. Nastupio je i eks defanzivac crno-belih Rnić.

Kamara blizu Humske

Ozbiljno je Partizan „zagrizao“ za Mohameda Kamaru, 23 godine starog zadnjeg veznog Helsinkija iz Sijere Leone. Delegacija crno-belih, predvođena koordinatorom za sportska pitanja Albertom Nađom, boravila je ovih dana u Finskoj i direktno pregovarala sa strelcem jedinog gola za Partizanovog rivala u drugom kolu kvalifikacija za LŠ i njegovim klubom, pa se uskoro očekuje definitivan odgovor druge strane. Posao može da pokvari samo grčki Olimpijakos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari