U Banatu postoji i jedna žetva koja se završava krajem aprila. Pre desetak dana, naime, završena je ovogodišnja žetva trske u Belom Blatu, selu nadomak Zrenjanina.
Ovo je selo poznato po proizvodima od trske a u selu postoji nekoliko radionica za izradu štukatura. Najveća je „Jedinstvo“, nekadašnje društveno a sada privatno preduzeće koje gotovo kompletnu proizvodnju izveze u Nemačku i Austriju.
Žetva ili sečenje trske u ritu počinje decembra i kada su vremenski uslovi dobri, završi se do marta. Kako već godinama nema ciče zime, žetva se produžila do kraja aprila.
Trska se seče u ritu i dovozi do pogona u kom se vrši klasiranje. Zatim se seče u određenim dimenzijama. Kada je odvojena ona koja se može dalje prerađivati, na red dolaze uglavnom žene. Na specijalnim mašinama od trske se prvo pravi štukatur.
Kasnije, u letnjim mesecima i table od trske koje služe kao izolacioni materijal.
Sve što se proizvede odlazi za poznatog kupca u Nemačku i Austriju, gde se trska kao građevinski i izolacioni materijal i dalje veoma ceni.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.