Vest da će Rudar iz Velenja igrati protiv Crvene zvezde u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope u fudbalskom smislu nije obradovala trenera slovenačke ekipe Marijana Pušnika. Međutim, Pušnik ističe da s radošću gleda ka revanš meču i gostovanju u glavnom gradu Srbije. Prvi meč između Rudara i Zvezde biće odigran u četvrtak, a beogradski revanš je na programu nedelju dana kasnije.

– U Beogradu imam puno prijatelja i moram priznati da jedva čekam da ponovo dođem. Uvek sam s radošću bio priman u nekadašnjoj prestonici SFRJ, a sada Srbije. Ni ja ni ekipa nemamo razloga za bilo kakav strah jer znamo da ćemo biti dočekani kao prijatelji – ističe Pušnik za Danas.

Fudbalski mečevi između ekipa sa prostora bivše SFRJ uvek donose određenu tenziju među navijačima. Kako ćete reagovati na provokacije sa tribina?

– U Beograd dolazim raširenih ruku. Nema nikakvih problema kada su navijači u pitanju. Oni će da navijaju, bodre svoj tim. Ako misle da im to može pomoći, naravno da će uzvikivati i nacionalne parole. Sve je to sastavni deo sporta. Ne verujem da će nas u Beogradu navijači Zvezde „manje voleti“ od bilo kojih drugih navijača, bilo gde da gostujemo.

Da li Rudar može da eliminiše Crvenu zvezdu iz daljeg takmičenja?

– Pred početak svake utakmice šanse su 50 prema 50 procenata. Na papiru Zvezda je apsolutni favorit, a mi smo autsajderi. Zvezda je u prednosti i kada su sami igrači u pitanju jer ima mnogo zvučnija imena od nas. Mi smo u prvom kolu kvalifikacija odigrali dobro protiv estonske Trans Narve (3:0 u Estoniji i 3:1 u Sloveniji – prim. aut.) i to nam uliva samopouzdanje da i iz meča sa Zvezdom možemo izaći kao pobednici.

U Zvezdi međutim strepe od rivala pošto će to mnogim igračima biti tek prva utakmica u crveno-belom dresu. Da li ta činjenica može biti prednost za Rudar?

– To nema veze. Kakvi god da su igrači i odakle god da su dovedeni, oni nose dres jednog od najpoznatijih klubova sa ovih prostora. Učiniće sve da se dokažu i pokažu da su zaslužili da igraju u Zvezdi. Igraće agresivno, u pozitivnom smislu, kako bi treneru potvrdili da nije pogrešio što ih je stavio u tim.

Da li ćete i protiv beogradskog kluba igrati napadački kao protiv Trans Narve?

– Nego šta. Ne umemo drugačije da igramo. To je naš stil. Mi ćemo igrati otvoreni fudbal, a drugi, ako hoće, neka slobodno taktiziraju. Naša filozofija je jasna. Ako hoćemo pobedu, moramo dati gol, a ako hoćemo dati gol, onda moramo napasti protivnika. Druge nam nema. Ko zna šta može biti, fudbal je čudan. Možda će nam krenuti golovi kao protiv Trans Narve. Kao što rekoh, u Beograd dolazim raširenih ruku u svakom smislu – uz osmeh kaže Pušnik.

Drugi put zbog fudbala u Beogradu

Marijan Pušnik je pre tri godine sedeo na klupi Maribora kada je u kvalifikacijama za Kupu UEFA igrao protiv Partizana. Njegova ekipa je te sezone u Intertoto kupu eliminisala španski Viljareal.

– Eto, Beograd se ne zaobilazi kada su međunarodna gostovanja u pitanju. Te godine je Partizan pobedio iako smo bili na pragu iznenađenja. Mečevi sa Zvezdom su nešto drugo i dolaze u drugačijem trenutku. Obe ekipe još nisu dovoljno uigrane – kaže Pušnik.

Boban Savić brani protiv svojih

Čuvar mreže Rudara je Boban Savić, golman koji je prošao omladinsku školu Crvene zvezde.

– Za Savića nemam popusta, moraće da brani protiv svojih. Šalu na stranu, zaista je odličan golman i neće braniti jedino ako se povredi – konstatuje Pušnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari