U Beogradu parastos Srbima ubijenim 1993. na Miljevačkom platou kod Drniša 1Foto: Miloš Tešić/ATAImages

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je održan parastos Srbima ubijenim 1992. godine na Miljevačkom platou kod Drniša, a iz Udruženja nestalih i poginulih lica „Suza“ apeluju da se reši sudbina 12 lica koja se posle te akcije i dalje vode kao nestala.

Napad na Miljevački plato je bio akcija hrvatske vojske tokom rata u Hrvatskoj na području Miljevačkog platoa, u okolini Drniša. Akcija izvršena 21. juna 1992. godine je bila prvi napad vojnih snaga Hrvatske na tadašnju „Republiku Srpsku Krajinu“ pošto je UNPROFOR preuzeo ulogu zaštitnih snaga na području RSK.

Dragana Đukić iz Udruženja „Suza“ kazala je da su prošle 32 godine od kada se desio taj zločin, a da nije rešena sudbina 12 osoba.

„Oni su sahranjeni u kninskoj grobnici, nekada su bile neke oznake, danas to više ne postoji, zub vremena je učinio svoje. Imamo samo humke gde se zna optrilike kojih 12 osoba je tu sahranjeno, ali se ne zna koji grob je od kog lica“, rekla je ona.

„Hrvatska komisija uvek kaže da rešava jednako žrtve bez obzira koje su nacionalnosti, ali je ovo jedan od primera gde ipak nije isti odnos prema svim žrtvama, gde su sve činjenice poznate, ali nema dobre volje da se ti slučajevi reše“, dodala je ona.

Posle parastosa predstavnici Udruženja Suza su položili vence na Spomenik Srbima poginulim u ratovima u bivšoj Socijalističkoj Federatifvnoj Republici Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari