U Beogradu pre 130 godina bilo obavezno prijavljivanja pasa 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Još davne 1888. godine u Beogradu su svi građani koji su imali pse bili obavezni da prijave svoje kućne ljubimce jer su u suprotnom nadležne službe hvatale sve „nemarkirane“ pse.

U Beogradskim opštinskim novinama početkom maja pre tačno 130 godina objavljen je oglas gradskih vlasti u kojem se pozivaju svi oni građani koji su po pravilima o psetarini prijavili pse i uzeli „marke za kuje da izvole doneti te privremene marke te dobiju druge, koje su naročito za kuje načinjene“.

U Beogradu pre 130 godina bilo obavezno prijavljivanja pasa 2U isto vreme opominju se građani koji još nisu svoju paščad prijavili da to do 8. maja učine jer će od toga dana početi redovno hvatanje paščadi, koja marke nema.

„Strvinar neće uhvaćenu paščad bez marke izdavati nikome, zato se pozivaju poslednji put svi oni koji još marke nisu uzeli da do kraja ovog meseca to učine. Kome god se pseto uhvati bez marke, taj se kazni šestogubom taksom“, navodi se u Beogradskim opštinskim novinama 1888. godine.

Dalje se navodi i da će se za one koje nisu nabavili propisane marke i onih kuja koje su se raskucale, pa bilo da imaju marku ili ne, a sa svima imaocima pasa, koji ne ispunjavaju naredbe profilisane u pravilima o psetarini, postupiti najstrožije.

„Čini se ujedno pažljivim građanstvo, da uhvaćeno pseto niko ne može otkupiti, no će takvo pseto biti ubijeno“, izričite su bile beogradske vlasti.

Celokupno izdanje možete pročitati na linku Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković.

List Beogradske opštinske novine pokrenula je Beogradska opština 1882. godine i u kontinuitetu su izlazile jednom nedeljno do 1913. kada je zbog rata izlaženje prekinuto. Odgovorni urednik bio je Dragoljub K. Stojiljković. U periodu od 1882. do 1913. list objavljuje naučne rasprave i književne priloge. List je obnovljen 1928. godine, bogato ilustrovan fotografijama i od tada isključivo objavljuje vesti o mesnim problemima, prati rad opštinske uprave i organa te uprave. Drugih priloga je bilo malo, ali se ističe pregled istorije Beograda od Todora Stefanovića Vilovskog. U periodu od 1932. do 1941. uporedo izlaze časopis i nedeljne novine pod istim naslovom. I novine i časopis su veoma značajna građa za proučavanje javne uprave, gradske problematike, ali istorije, kulturne istorije i arhitekture Beograda.

  • Dnevne novine Vreme i Pravda, koje prelistavamo svakodnevno, nisu izlazile 2. maja 1938. godine, te donosimo druge zanimljive priče iz starih novina.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/839966239522077/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari