"Trud i ponos": U Beogradu promovisani najmlađi oficiri 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Na svečanoj ceremoniji ispred Doma Narodne skupštine prve oficirske činove danas je dobilo 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, a najboljima su uručene sablje sa posvetom.

Ceremonija je počela intoniranjem himne „Bože pravde“, a svečanosti su prisustvuovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Bratislav Gašić i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Vojnu akademiju završilo je 159 kadeta i kadetkinja 144. i 145. klase te visokoškolske ustanove, a među njima su i tri i tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završilo je dvadesetroje devojaka i mladića iz 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Rektor Univerziteta odbrane Boban Đorović istakao je da je za ove generacije poseban izazov bilo studiranje tokom pandemije korona virusa.

„Čestitam vam ulazak u oficirsku profesiju u kojoj treba da vas krase profesionalno znanje i oficirska etika“, poručio je Đorović.

Potporučnik Nikola Vasić istakao je da sve nove oficire ujedinjuje ljubav prema Srbiji, srpskoj trobojci, grbu i himni.

„Trud i ponos – to je obeleželo naš put ka prvom oficirskom činu. Dalje ćemo se boriti hrabro i časno sa svim preprekama pred nama“, rekao je Vasić.

Sablje sa posvetom uručene su kadetima Vojne akademije, Lazaru Tadiću – prvom u rangu u vidu Kopnene vojske, Sari Nikolić – prvoj u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Nikoli Vasiću kojio je prvi u rangu u službama i najboljoj kadetkinji Medicinskog fakulteta VMA Aleksandri Stajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari