U Beogradu raskrinkan "prostitutski konglomerat" iz najotmenijih krugova 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina list Mali žurnal je na naslovnoj strani objavio priču o „moralu u Beogradu“.

Od izvesnog vremena zapažaju se u Beogradu izvesne pojave, koje govore u prilog tvrđenja da je javni moral pao na nulu, navodi se u tekstu.

Autor dodaje da su policijski raporti puni izveštaja, u kojima se ocrtava moral u najužasnijim slikama, a što je najgore u pogledu trgovine moralom ide se daleko, da se iz korena uništava podmladak i to sve sa znanjem i naočigled vlasti, koja je nemoćna da tom zlu stane na put.

Novine su tih dana objavile da je beogradska policija u jednoj poznatoj jazbini, u kojoj se „po svu noć šire besne orgije, uhvatila čitav jedan prostitutski konglomerat, u kome nažalost ima osoba oba pola iz najotmenijih beogradskih klubova“.

U Beogradu raskrinkan "prostitutski konglomerat" iz najotmenijih krugova 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Taj uspeh beogradske policije nije nikakav uspeh jer ona opet neće učiniti ono što joj dužnost nalaže, zaključuje autor.

U nastavku teksta objavljenom u Malom žurnalu navodi se da takvih jazbina ima mnogo po Beogradu i da su one klasifikovane prema društvenom staležu za koji su određene. Pored toga, sve te jazbine poznate su beogradskoj policiji, svakog posetioca ona zna, pa ipak ćuti i pravi se nevešta kad dobije dojave, bilo svojih organa, bilo privatnih ljudi.

Autor teksta se zapitao „ko štiti te ljude“, ali i konstatovao da je takvih kuća u Beogradu više od pedeset.

„Takvih kuća ima i na sred Terazija, i kad bi samo spomenuli imena stalnih posetilaca, reklo bi se da je to laž“, između ostalog navodi list.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari