U Beogradu u četvrtak i petak zaprašivanje komaraca i iz vazduha 1Foto: Beoinfo

Akcija suzbijanja komaraca na području Beograda biće nastavljena u četvrtak i petak kada će avioni JAT – Privredne avijacije zaprašivati odrasle forme tih insekata iz vazduha.

Kako je objavljeno na sajtu Beoinfo, tih dana će biti izvedena do sada najopsežnija akcija suzbijanja komaraca jer će osim iz vazduha, komarci biti zaprašivani i uređajima sa zemlje i sa vode.

Direktor JKP Gradska čistoća Marko Popadić najavio je da će zaprašivanje iz vazduha biti obavljano između 17.30 i 20.30 časova i da će sa aerodroma Lisičji jarak u Padinskoj skeli dnevno poletati pet aviona koji će pokriti površinu od 20.000 hektara.

„Kao rezultat ovako obimne sinhronizovane akcije očekujemo drastično smanjenje brojnosti komaraca jer se upravo ovaj način pokazao kao najdelotvorniji“, rekao je Popadić i najavio nastavak akcije suzbijanja komaraca sa zemlje i vode i u narednim sedmicama, dokle god bude bilo potrebe za tim i ukoliko dozvole vremenske prilike.

Zaprašivanjem će u četvrtak biti obuhvaćena naselja Dunavac, Opovački Dunavac, Vrbovski, Besni fok, Široka greda, Padinska skela, Kovilovo, Jabučki rit, Glogonjski rit, Ovča, Popova bara, jezero Veliko blato, potom kanalska mreža Borča i Kotež, Blok Branka Momirova, nasip od Pančevačkog mosta ka Crvenki, Crvenka, Ratno ostrvo, nasip od Pančevačkog mosta ka naselju Mali raj, naselje Mali raj, bara Reva, naselje Zage Malivuk, Višnjica, Bela stena, Slanci, Veliko selo i Vinča.

U petak će akcija biti izvedena na obali Save od Ušća ka blokovima 44 i 45, od blokova ka Ostružničkom mostu, na Surčinskom polju, obali Save ka Boljevcima, Nautičkom selu i Progaru, naseljima Ritopek, Grocka, Brestovik, Gročanska ada, obali Dunava – od Goveđeg broda ka naselju 13. maj i dalje ka Novim Banovcima, potom obodu Batajnice, na Adi Ciganliji, Adi Međici, Makiškom polju i u naseljima Ostružnica, Umka, Barič, Obrenovački zabran, Zabrežje, Skela i Ušće.

Čistoća je apelovala na građane da obezbede fizičku barijeru od komaraca na svojim prozorima, i da isprazne skladišta vode po dvorištima, kao što su podmetači za saksije, gume i stara burad a pčelare je pozvala da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele na lokacijama gde se obavlja suzbijanje komaraca.

Povećanu brojnost komaraca na određenom lokalitetu građani mogu da prijave servisnom centru Grada Beograda na broj telefona 11-0-11 radnim danima od 7 do 22 časa, i subotom od 8 do 14 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari