U Beogradu završen protest Eko straže ispred zgrade RTS: "Uspeh okupljenih" 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Protest u organizaciji „Eko straže“, u znak podrške ranije privedenim ekološkim aktivistima zbog protivljenja kopanju litijuma, večeras je završen ispred sedišta Radio relevizije Srbije (RTS).

Na kraju skupa, na kome su govorili ekološki aktivisti koji su biii privođeni, je rečeno da je RTS izvestio o protestu, te da je to uspeh okupljenih.

Vlast je na skupu optužena da „igra prljavo“, te je apelovano na solidarnost svih sa ekološkim aktivistima koji, kako su kazali, neće prestati sa svojim akcijama.

Građani su nosili transparetne i parole sa natpisima protiv eksplotacije litijuma a brojni aktivisti su govorili o svemu što im se dešavalo tokom privođenja.

Kritikovan je i RTS što ne izveštava o onome s čim se suočavaju ekološki aktivisti i zatraženo od Javnog servisa da obajavljuje samo istinu a ne da bude u službi vlasti.

Aktivistkinja Zorana Crnojević, koju je policija privela u petom mesecu trudnoće, rekla je da ljude na ulice sada izvodi tema koja nema lidera.

Kazala je da „nisu pojedinci razlog okupljanja mase na ulicama“, pa neće, kako je navela, „ni pritisak na pojedince sprečiti ljude da izađu na ulice“.

„Za deceniju aktivizma doživela sam gubitak radnog mesta, okupljanje huligana ispred mog prozora, pretnje i uvrede uživo, prijavljivanje policije i nereagovanje policije“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, ipak, ovo što se sada dešava je „novi nivo neskrivene zloupotrebe državnih resursa za progon neistomišljenika“.

„Pod maskom objave na društvenim mrežama, oni vrše lične obračune i upadaju ljudima sa spiskovima u kuće, uznemiravaju ih i oduzimaju im ličnu imovinu… Ujedinili ste aktiviste koji ne misle isto i hvala vam na tome… „,kazala je.

Aleksandar Matković sa Instituta ekonomskih nauka je kazao da su pre dve sedmice krenule pretnje aktivistima, naučnicima, građanima Srbije, te da sve to „naša vlada gledala pasivno“.

„Ovo je Rio Tinto gledao, ćutali su kao zaliveni. Da li je to normalno“, upitao jeMatković,

Naveo je i da vlast Srbije pokušava „da uspostavi diktaturu u ime stranog kapitala i korporacija“.

Reditelj Stevan Filipović, koji je „postao ekološki terorista“ na sajtu anonimnog udruženja „Kopaćemo“, rekao je da spiskove prave autoritarni režimi, prenela je televizija N1.

Dodao da je to uvek znak da se režim plaši i da gubi kontrolu, piše na sajtu te televizije.

Aktivist Ivan Milosavljević Buki je kazao da dobija pretnja smrću.

„Ljudi koji ukazuju na to da nam se odsecaju životne žile, da nam raseljavaju sela pored Bora, da ista sudbina čeka Istočnu Srbiju, nas nazivaju teroristima, stranim plaćenicima…“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari