Nedavno su se slikari Aldemar Ibrahimović iz Rožaja i Abaz Dizdarević iz Bijelog Polja vratili sa međunarodne likovne kolonije, koja je održana u francuskom gradu Betonu u Bretanji. Pored njih dvojice, u koloniji su učestvovali Adin Rastoder iz Podgorice, Radun Marsenić iz Andrijevice, Adela Nurković iz Rožaja, Tijana Gordić iz Bijelog Polja i Mirjana Marsenić iz Andrijevice.

 Osim crnogorskih umjetnika, u ovoj koloniji, koju je organizovala asocijacije Beton – Montenegro, učestvovali su umjetnici iz Njemačke, Engleske, Bosne i Hercegovine, Italije, Makedonije, Poljske i Francuske.

– U Francuskoj se do sada nijesu organizovale ovakve kolonije. Međutim, kada smo 2004. godine pozvali Anu i Filipa Pengrič da učestvuju na likovnim kolonijama u Rožajama i Novom Pazaru, njima se to dopalo, pa su ove godine i oni u Francuskoj organizovali nešto slično, kaže Aldemar Ibrahimović.

Slikarski bračni par Pengrič od te 2004. godine, nekoliko puta je učestvovao na Internacionalnim likovnim susretima „Stari most“ u Bijelom Polju koju svakoga ljeta organizuje umjetnik Abaz Dizdarević. „Oni su oduševljeni druženjem na kolonijama, a mnogo im se svidjela i živopisnost Bistrice i okoline, gdje se održavaju sureti. Očekujem da će i ove godine doći“, kaže Dizdarević. Inače, saradnja crnogorskih i francuskih slikara započela je 2004. godine.

– Aldemar Ibrahimović je te godine došao da pokrene prijateljske veze i umjetničku razmjenu u Betonu 2004. godine. Zatim su Ana i Filip pozvani od slikara iz Rožaja na koloniji u Novom Pazaru. Nakon toga su se razmjene godinama povećavale na kolonijama u Rožajama, Skoplju, Bijelom Polju, Krivoj Palanci… Nama su se svidjele te kolonije i mi smo odlučili da u Betonu organizujemo jedno takvo druženje. Aldemar Ibrahimović i Abaz Dizdarević su nas od sveg srca podržali ove prve kolonije u Betonu. Mi znamo za težnju balkanskih zemalja, a posebno Crne Gore, da se priključe Evropskoj uniji. Neka kultura bude faktor izgradnje mira, pravde i solidarnosti na cijelom evropskom kontinentu. Prijateljstva koja gradimo između naših naroda pretvoriće taj san u stvarnost, kazao je predsjednik asocijacije Beton – Montenegro Iv Arnaud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari