– Regionalna privredna komora (RPK) u Nišu i Pirotski upravni okrug u načelstvu okruga u Pirotu organizovali su juče sastanak sa čelnicima lokalnih vlasti i privrednicima iz sve četiri opštine okruga na kome se razgovaralo o aktuelnom ekonomskom trenutku u privredi okruga u uslovima ekonomske krize.


Načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović rekao je da se u oživljavanje privrednih aktivnosti u okrugu dosta očekuje od gasifikacije, izgradnje Koridora 10 i elektrifikacije pruge Niš-Dimitrovgrad.

– Tu se stvaraju šanse da zapošljavanje i smanjenje broja nezaposlenih u pirotskoj, babušničkoj, dimitrovgradskoj i belopalanačkoj opštini – rekao je Stamenović.

Na skupu je rečeno da je u Pirotskom okrugu trenutno više od 16.000 nezaposlenih, da je 24.751 zaposlenih i da su po zaradama ovaj i Toplički okrug na začelju u Srbiji.

– U blokadi je 260 privrednih subjekata sa oko 15 miliona evra. To je alarmantan podatak kao i činjenica da je veliki broj nezaposlenih, a prosečna plata u Okrugu prošle godine bila je 22.850 dinara, što je za 30 posto manje od republičkog proseka – rekao je predsednik Regionalne privredne komore Niš Milovan Kocić i dodao da je cilj sastanka pomoć privrednicima da krizu prevaziđu.

Sekretar u RPK Dragan Paunović je podsetio da je u proces privatizacije na području Pirotskog okruga ušlo 56 preduzeća, a da je u 25 firmi pokrenut stečaj posle privatizacije.

– Prodata su 22 preduzeća, a ostalo je neprodato još devet preduzeća. U 11 privatizovanih firmi su raskinuti ugovori – rekao je Paunović.

Na skupu su prihvaćene sugestije rukovodstva okruga oko oživljavanja privrednih aktivnosti i privlačenja stranih investicija u ovaj deo Srbije, kontakata sa ambasadama i ekonomskim savetnicima u susednim zemljama i povezivanje Niša, Sofije i Soluna i uključivanje Pirota u tu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari