U Braničevu i Podunavlju 186 novoobolelih 1Foto: satttelevizija

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, koji pokriva Braničevski i Podunavski okrug, registrovano je 186 novoobolelih od virusa korona.

U Braničevskom okrugu je 135 potvrđenih slučajeva među kojima 100 u Požarevcu, 25 u Velikom Gradištu, pet u Golupcu, u Malom Crniću troje i po jedan u Kučevu i Petrovcu na Mlavi.

Od početka pandemije u Požarevcu je registrovano 868, Petrovcu na Mlavi 322, Velikom Gradištu 133, Kučevu 57, Žagubici 43, Golupcu 43, Žabarima 30, i Malom Crniću 33 slučaja korona virusa.

U Podunavskom okrugu 51 novooboleo i to u 31 Smederevu, u Velikoj Plani jedan i u Smederevskoj Palanci 19.

Od početka pandemije u Smederevu je registrovano 974, Smederevskoj Palanci 489 i Velikoj Plani 298 slučajeva korona virusa.

Od početka pandemije u Braničevskom je uzeto 13.916, a u Podunavskom okrugu 11.240 uzoraka.

Inače, sve kovid ambulante, kao i Zavod za javno zdravlje Požarevac, imaju brze antigenske testove te je broj potvrđenih slučaja znatno veći jer je brzi antigenski test gotov za pola sata, izjavila je direktorka Zavoda u Požarevcu Ana Jovanović dodajući da je do drastičnog skoka došlo zbog dva razloga.

Epidemijska situacija u Požarevcu je veoma nepovoljna i broj pozitivnih slučaja korona virusa je najveći od pošetka pandemiji. Od pre par dana umnogome je olakšana dijagnostika na kovid 19 , jer sve zdravstvene ustanove mogu da rade osim molekularne metode, PCR test, kojom se potvrđuje nuklenska kiselina virusa, može se raditi i brzi antigenski test. Sve kovid ambulante, kao i Zavod za javno zdravlje Požarevac imaju brze antigenske testove te je broj potvrđenih slučaja znatno veći, jer je brzi antigenski test gotov za pola sata.

Jovanović je podsetila da su dostupne su tri metode testiranja na kovid 19, najsigirija je svakako zlatni standard laboratorijske dijagnostike PCR test.

Tu je serološki brzi test kod kojeg se za pola sata dobije podatak da li pacijent ima IGM ili IGG specifična antitela na kovid virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari